Deficiența de Vitamina B12, cum se manifestă. Cât de periculoasă este

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina b - FOTO: Freepik@muravev
vitamina b - FOTO: Freepik@muravev

Deficiența de vitamina B12 nu este doar o problemă obișnuită de sănătate, ci și o amenințare gravă la adresa bunăstării fizice și mentale. De la oboseală extremă și probleme de memorie până la leziuni nervoase ireversibile și stigmat social, această deficiență poate afecta milioane de vieți în întreaga lume. 

Cu simptome care merg dincolo de oboseală și slăbiciune, deficiența de vitamina B12 este o problemă de sănătate ce poate avea consecințe serioase. De la riscul de leziuni nervoase ireversibile la impactul asupra sănătății mintale și calității vieții, această deficiență nu trebuie ignorată. 

Deficiența de Vitamina B12, problemă globală

Simptomele tipice includ oboseală extremă, lipsă de energie, slăbiciune musculară și chiar probleme de memorie. Aproximativ 6% dintre persoanele din SUA și Marea Britanie suferă de deficiență de vitamina B12. Afecțiune este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca o problemă globală de sănătate care ar putea afecta milioane de vieți.

Deficiența de B12 este în mod tipic caracterizată de simptome precum oboseala extremă, lipsa de energie, slăbiciunea musculară și chiar probleme de memorie. Nu numai că poate cauza o serie de probleme de sănătate grave, cum ar fi leziuni nervoase ireversibile, anxietate sau depresie, sau tulburări care afectează coordonarea, echilibrul și vorbirea.

"În timp ce unele deficiențe de B12 sunt cauzate de dietă, cel mai frecvent motiv pentru niveluri scăzute de B12 la nivel mondial este o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă. Aceasta este o formă cronică de deficiență de B12 care poate avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu este tratată pe termen lung.

Cu toate acestea, deoarece simptomele condiției seamănă în mod tipic cu alte afecțiuni comune, adesea este diagnosticată greșit ca depresie sau anxietate. Nu numai că afecțiunea cauzează suferință fizică, ci și stigmatul de a trăi cu această afecțiune cronică poate cauza daune psihologice grave, așa cum am arătat în cercetările mele",  a spus Heidi Seage, Lector Senior în Psihologie, Universitatea Metropolitană Cardiff, potrivit IFL Science.

Vezi și: Alimentele care cresc nivelul colesterolului rău. Medic: Trebuie să vă faceți griji!

Vitamina B12, de ce este importantă

Vitamina B12 - cunoscută și sub numele de cobalamină - este o vitamină solubilă în apă găsită în produsele animale, cum ar fi carne, pește și lactate. Alte surse includ cereale fortificate, pâine și lapte vegetal. Persoanele care nu consumă regulat produse animale sunt expuse riscului de a deveni deficiente în B12. Pentru a reduce acest risc, vegani sunt recomandați să consume cel puțin trei micrograme de B12 zilnic prin alimente fortificate sau prin luarea regulată a unui supliment de B12.

Cu toate acestea, cele mai multe niveluri scăzute de B12 sunt mai degrabă cauzate de anemia pernicioasă. Afecțiunea face dificilă pentru oameni procesarea vitaminei B12 deoarece sistemul imunitar afectează funcționarea unor celule parietale importante din stomac. Aceste celule produc o proteină numită "factor intrinsec" care este esențială pentru absorbția vitaminei.

Vezi și: Cel mai puternic ceai care induce somnul și te relaxează. Remediul natural pentru insomnie

Afecțiune pe viață

Anemia pernicinoasă afectează persoanele de toate vârstele, iar simptomele pot apărea în orice moment. Cu toate acestea, afecțiunea este mai comună la persoanele peste 60 de ani, deoarece adulții mai în vârstă au mai multe șanse să dezvolte gastrită atrofică, ceea ce crește riscul de deficiență de B12.

Numărul persoanelor cu anemie pernicinoasă la nivel mondial ar putea fi mai mare decât se estimează. Cu toate acestea, este dificil să se estimeze în mod fiabil nivelurile de deficiență de B12 deoarece nu există o definiție convenită asupra cât de scăzute trebuie să fie nivelurile de B12 pentru a fi clasificate ca deficiente.

S-au făcut noi orientări pentru a aborda problemele cu metodele actuale de diagnostic. Ele afirmă că simptomele pacientului sunt cel mai bun indicator al oricărei deficiențe. De asemenea, se afirmă că dacă există inconsecvențe între rezultatul testului și simptomele raportate de pacient, pacientul ar trebui totuși tratat cu înlocuitor de B12 pentru a preveni orice leziune ireversibilă potențială.

Vezi și: Ce se întâmplă în corp atunci când faci saună. Mihai Dobra: Pare utilă până într-un punct. Țineți cont de homeostazie

Deficiența de Vitamina B12, complicații majore

Vitamina B12 - FOTO: Freepik@kolonko

Deficiența de B12 cauzează o gamă largă de simptome neurologice și fizice debilitante. Cele mai comune simptome ale anemiei pernicioase sunt oboseala, pierderea memoriei și problemele de concentrare. Cu toate acestea, natura subtilă și nespecifică a simptomelor inițiale ale condiției poate face dificilă diagnosticarea corectă a persoanelor.

Un studiu care intervievează membrii Societății de Anemie Pernicioasă a constatat că aproape jumătate au fost diagnosticați greșit. Încă 20% au așteptat doi ani sau mai mult pentru un diagnostic corect. Pentru mulți, simptomele au fost atribuite inițial unui stil de viață aglomerat sau diagnosticate ca anxietate sau depresie.

"Nivelul scăzut de B12 poate duce la leziuni nervoase, deoarece vitamina este esențială pentru producerea de mielină, care protejează celulele nervoase de leziuni. Simptomele unei deficiențe de B12 pot părea inițial furnicături sau amorțeală în mâini și picioare, sau dificultăți de echilibru.

Dacă anemia pernicioasă este lăsată netratată, simptomele pot deveni debilitante și leziunile nervoase ireversibile. Termenul "pernicioasă" a fost folosit pentru a descrie condiția deoarece istoric rezulta în deces.

Atunci când deficiența de vitamina B12 este cauzată de o dietă săracă, este tratată prin prescrierea de tablete de B12 sau injecții de hidroxocobalamin. Odată ce deficiența a fost corectată, nivelurile pot fi gestionate prin schimbarea dietei sau luarea regulată a unui supliment", a mai precizat dr. Heidi Seage.

Vezi și: Anevrism de aortă: primul simptom. Mulți află la o simplă ecografie. Dr. Rodica Niculescu: Statul la birou și hipertensiunea pot afecta aorta

Stigmat

Pacienții cu anemie pernicioasă anticipau, de asemenea, niveluri ridicate de stigmat legat de sănătate. Mulți oameni cu afecțiuni de sănătate cronice se tem că starea lor de sănătate îi va face să fie devalorizați de către societatea largă sau să fie o sursă de discriminare. Stigma nu afectează doar relațiile cu furnizorii de servicii de sănătate, ci poate cauza o incidență crescută de anxietate și depresie.

Lipsa de orientări adecvate pentru diagnosticul și tratamentul anemiei pernicioase este problematică și există o nevoie urgentă pentru ca aceasta să fie revizuită. Este important ca atât publicul larg, cât și profesioniștii din domeniul sănătății să fie conștienți în mod crescut de simptomele care rezultă din niveluri inadecvate de B12, astfel încât afecțiunea să poată fi diagnosticată înainte ca daunele pe termen lung să apară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel