Deficitul de fier: 9 simptome pe care le poți identifica singur

Angela Sabău |
Data publicării:

Iată 9 simptome ale deficitului de fier pe care te poate identifica oricine.

Deficitul de fier este destul de frecvent și poate deveni grav dacă nu este tratat. Dacă aveți simptome de deficit de fier, este important să primiți ajutor de la medic, pentru a vă diagnostica starea și pentru a începe un plan de tratament.

Simptomele deficitului de fier

Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei în celulele roșii din sânge. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul pentru a-l livra în țesuturile din tot corpul. Dacă nivelul de fier este scăzute, atunci corpul poate avea probleme cu oxigenarea corectă a țesuturilor și este posibil să aveți starea de spirit afectată, funcția cognitivă și capacitatea fizică de lucru. Simptomele unei deficiențe de fier pot fi răspândite și pot include următoarele:

Oboseală

Ameţeală

Iritabilitate

Slăbiciune

Pierderea parului

Culoarea palidă a pielii

Sindromul picioarelor neliniștite

Pica (pofta de a mânca murdărie, nisip sau lut)

Unghii fragile

Cauzele deficitului de fier

Cea mai frecventă deficiență din lume, deficitul de fier poate fi cauzată de o varietate de factori.

Pierderea cronică de sânge vă poate epuiza fierul din organism, deoarece hemoglobina din sânge conține fier.

Sângerările menstruale excesive, sângerările interne (cum ar fi în tractul gastro-intestinal de la un ulcer) și alte pierderi excesive de sânge pot provoca un deficit.

Afecțiunile care provoacă malabsorbția nutrienților pot avea, de asemenea, un impact asupra nivelului de fier, la fel ca și sindroamele inflamatorii.

Femeile însărcinate, femeile care au menstruație și sportivii prezintă un risc crescut de a dezvolta deficit de fier.

Una dintre cauzele majore este însă simplă: aportul inadecvat în dietă.

Determinarea cauzei simptomelor carenței de fier este foarte importantă, așa că consultați medicul dacă credeți că le aveți. Simptomele deficitului de fier și ale anemiei (numărul scăzut de celule roșii din sânge sau hemoglobină în sânge) pot fi foarte similare. Cu toate acestea, anemia nu este întotdeauna cauzată de deficit de fier; simptomele dvs. s-ar putea datora unei complicații mai grave și, dacă da, creșterea aportului de fier nu va ajuta. Un test de sânge poate determina dacă nivelul de fier este scăzut. Asigurați-vă că verificați nivelurile de feritină, precum și nivelurile generale de hemoglobină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel