Degenerescența maculară legată de vârstă, gene noi asociate bolii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ochi
Ochi

Un nou studiu, publicat recent în Clinical Epigenetics, identifică gene asociate cu Degenerescența maculară legată de vârstă - o boală care duce la orbire -, care ar putea reprezenta noi obiective pentru dezvoltarea viitoare a unor medicamente.

Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) este principala cauză de orbire în Marea Britanie și afectează peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume.

Condiția conduce la o pierdere treptată a vederii centrale, datorită eșecului celulelor din macula - membrana sensibilă la lumină din centrul retinei.

În prezent, nu se știe de ce oamenii dezvoltă AMD și nu există un tratament pentru 85% dintre pacienți.

Metilarea ADN-ului

Într-un efort de a identifica gene specifice pentru a ajuta la dezvoltarea de tratamente contra AMD, cercetătorii de la Universitatea din Liverpool Departamentul de Oftalmologie, condus de Dr. Louise Porter, au efectuat un studiu despre cea mai comună forma de Degenerescența maculară legată de vârstă, folosind țesut ocular de la donatori umani.

Cercetătorii au folosit celule de la 44 de donatori umani pentru a descrie nivelurile de metilare a ADN-ului - o schimbare chimică ce poate fi influențată de sex, vârstă, fumat și dietă - și au analizat modificările genelor care stau la baza Degenerescenței maculare legate de vârstă. Ei au identificat schimbări în gene specifice despre care nu se știa anterior că ar fi legate de această condiție. Rezultatele deschid calea pentru testarea unor noi tratamente care ar putea viza genele afectate.

Noi gene identificate

Într-un material dat publicității de Universitatea din Liverpool, Dr. Louise Porter a explicat că: „Scopul nostru principal pentru realizarea acestei cercetări a fost de a ajuta la abordarea unei zone de nevoi clinice nesatisfăcute. Această lucrare a identificat noi gene, oferindu-ne noi obiective pentru investigații într-o boală pentru care nevoie disperată de terapii".

În concluziile studiului, autorii spun că au reușit să realizeze „cea mai mare analiză de metilare a epiteliului pigmentar retinian în Degenerescența maculară legată de vârstă la nivelul genomului, împreună cu modificările expresiei genetice asociate, de până în prezent, pentru prima dată atingând o dimensiune semnificativă a genomului și am identificat obiective noi pentru studiile de intervenție terapeutică funcționale și viitoare. Noile gene metilate diferențiat SKI și GTF2H4 nu au fost asociate anterior cu AMD, și ele reglează inclusiv semnalizarea TGF beta (SKI) și mecanismele de reparare ADN dependentă de transcripție (GTF2H4)".

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel