Degerăturile: cum apar și la ce să fiți atenți. Ciuhodaru: Moartea albă este un ucigaș tăcut. Nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție. Deznodământ fatal

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
degeraturile - FOTO: Freepik@wayhomestudio@ shangarey@antonmaster
degeraturile - FOTO: Freepik@wayhomestudio@ shangarey@antonmaster

Degerăturile pot avea consecințe extrem de grave. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat cum să ne ferim de degerături.

Degerăturile sunt leziuni cauzată de înghețarea pielii și a țesuturilor subiacente. În stadiul incipient al degerăturilor, cunoscut sub numele de degerături, nu există leziuni permanente ale pielii. Simptomele includ pielea rece și o senzație de înțepături, urmate de amorțeală și piele inflamată sau decolorată. Pe măsură ce degerăturile se agravează, pielea poate deveni dură sau cu aspect ceros.

Pielea expusă pe vreme rece și vântoasă este cea mai vulnerabilă la degerături, dar poate afecta și pielea acoperită de mănuși sau alte haine. Este posibil să nu vă dați seama că aveți degerături până când altcineva vi le semnalează.

Puteți trata degerăturile prin reîncălzire. Toate celelalte degerături necesită îngrijiri medicale, deoarece pot afecta permanent pielea, mușchii, oasele și alte țesuturi.

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt factorii de risc și la ce trebuie să fim atenți în aceste zile geroase.

”Îmbrăcăminte necorespunzătoare, încălțăminte care nu oferă protecție termică, picioare ude. Imobilizarea prelungită contribuie la degerături. De aia recomandăm ca oamenii să nu stea în frig, mai ales când sunt temperaturi extrem de scăzute. Încercați să vă mobilizați, să alternați munca sau activitatea în spațiu liber, cu adăpost în zonele încălzite: magazine, instituții publice, gări. 

Nu vă aventurați noapte în zone izolate, în zone în care ninge abundent pentru că vă puteți rătăci. Vorbesc de zonele rurale. Hipotermia se instalează cu mare ușurință, iar moartea albă este un ucigaș tăcut. 

Există acest minunat obicei de a ne încălzi cu alcool. De-a lungul timpului, peste jumătate din cazurile de hipotermie pe care le-am tratat consumaseră alcool. Alcoolul vă va face extrem de vulnerabili la efectele frigului și umezelii. 

Alcoolul face vasodilatație, adică pierdere de căldură și nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție, iar căzăturile pe asfalt sau zăpadă înseamnă hipotermie, moarte albă. 

Pe lâgă consumul de alcool, diversele traumatisme care pot surveni în acel moment pot duce la imobilizare și un deznodământ fatal. Pielea este rece, uscată, apoi se înroșește, apar flictenele, ca după arsuri. Dacă vorbim despre degerături, vorbim de cangrenă și se poate ajunge la amputație”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Degerăturile, simptome

Semnele și simptomele degerăturilor includ:

- La început, pielea rece și o senzație de înțepături.

- Amorțeală

- Piele care arată roșie, albă, albă-albăstruie, galben-cenușie, violacee, maro sau cenușie, în funcție de gravitatea afecțiunii și de culoarea obișnuită a pielii

- Piele dură sau cu aspect ceros

- Neîndemânare din cauza rigidității articulare și musculare

- Bășici după reîncălzire, în cazurile severe

Degerăturile sunt cel mai frecvent întâlnite la nivelul degetelor de la mâini și picioare, al nasului, urechilor, obrajilor și bărbiei. Din cauza amorțelii pielii, este posibil să nu vă dați seama că aveți degerături până când cineva vă semnalează acest lucru. Modificările de culoare ale zonei afectate ar putea fi dificil de observat pe pielea brună sau neagră, notează Mayo Clinic.

Degerăturile, mai multe etape

Degerăturile apar în mai multe etape

Degerături. Acestea sunt o formă ușoară de degerătură. Expunerea continuă la frig duce la amorțeală în zona afectată. Pe măsură ce pielea se încălzește, este posibil să simțiți durere și furnicături. Frostnip nu provoacă leziuni permanente ale pielii.

Degerături superficiale. Degerăturile superficiale provoacă ușoare modificări ale culorii pielii. Pielea poate începe să se încălzească - un semn de afectare gravă a pielii. Dacă tratați degerăturile prin reîncălzire în acest stadiu, suprafața pielii poate apărea pestriță.

Și este posibil să observați înțepături, arsuri și umflături. O bășică plină de lichid poate apărea la 12 până la 36 de ore după reîncălzirea pielii.

Degerături profunde (severe). Pe măsură ce degerăturile avansează, afectează toate straturile pielii, precum și țesuturile care se află dedesubt. Pielea devine albă sau albastră-cenușie și vă pierdeți orice senzație de frig, durere sau disconfort în zona respectivă.

Articulațiile sau mușchii pot înceta să mai funcționeze. Se formează vezicule mari la 24 până la 48 de ore după reîncălzire. Țesutul devine negru și dur pe măsură ce moare.

Degerăturile, când trebuie să solicitați asistență medicală

Solicitați asistență medicală pentru degerături dacă aveți:

- Semne și simptome de degerături superficiale sau profunde

- Durere crescută, umflătură, inflamație sau secreție în zona care a fost degerată

- Febră

- Simptome noi, inexplicabile

- Solicitați asistență medicală de urgență în cazul pielii dure, reci și cu pete.

De asemenea, solicitați ajutor medical de urgență dacă suspectați hipotermie, o afecțiune în care corpul pierde căldură mai repede decât poate fi produsă. Semnele și simptomele hipotermiei includ:

- Frisoane intense

- Vorbire îngreunată

- Somnolență și pierderea coordonării

- Înfășurați persoana cu hipotermie în pături călduroase până la sosirea ajutorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel