Demență: cât de repede apar simptomele la copiii pacienților cu această boală

Adisa Codruț |
Data publicării:
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu demență ai căror părinți au avut boala dezvoltă simptome cu o medie de 6 ani mai devreme decât părinții lor.

Demență, simptome. "Este important să știți cine va avea demență, dar este important să știți și când se vor dezvolta simptomele. Dacă putem înțelege mai bine factorii care întârzie sau accelerează vârsta la debut, am putea ajunge până la punctul în care colectăm aceste informații la vizita unui medic, să le introducem prin calculatorul nostru și să stabilim o vârstă preconizată la debut pentru orice copil adult a unei persoane cu demență", a afirmat medicul Saus Gregory Day, MD, primul autor al studiului și profesor asistent de Neurologie, și cercetător la Centrul de Cercetări pentru Bolile Alzheimer Charles F. și Joanne Knight (ADRC).

Oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au descoperit că oamenii care suferă de demență - ai căror părinți au avut și demență - dezvoltă simptome cu o medie de șase ani mai devreme decât părinții lor. Factorii precum educația, tensiunea arterială și transportul variantei genetice APOE4, care crește riscul de demență, au reprezentat mai puțin de o treime din variația vârstei la început, potrivit news-medical.net.

Demență, simptome. Moștenirea genetică

Specialiștii susțin că boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență și afectează aproximativ 5,8 milioane de persoane în Statele Unite, dar și că între 10% și 15% dintre copiii pacienților cu Alzheimer continuă să dezvolte simptomele bolii.

Cercetătorii au studiat persoanele cu demență care participau la studii de cercetare la Knight ADRC. Au găsit 164 de persoane cu demență care au avut cel puțin un părinte care a fost diagnosticat cu demență. Cu ajutorul fișelor medicale, interviurilor cu participanții și prieteni cunoscuți sau membri ai familiei, cercetătorii au determinat vârsta la debutul demenței pentru fiecare participant și părintele sau părinții acestuia. Concluzia? "Persoanele cu un părinte cu demență au dezvoltat simptome cu o medie de 6,1 ani mai devreme decât a avut părintele. Dacă ambii părinți aveau demență, vârsta la debut a fost cu 13 ani mai devreme decât media vârstelor părinților la diagnostic", arată sursa citată.

Autorii studiului au analizat un set mare de factori de risc cunoscuți pentru boala Alzheimer - factori ereditari (etnia, rasa, variantele genetice și care părinte a avut boala), educația, indicele de masă corporală, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge, depresia, consumul de tutun, consumul excesiv de alcool și istoriile de leziuni traumatice ale creierului.

Toți acești factori împreună reprezintă doar 29% din variabilitate, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din ceea ce influențează vârsta apariției demenței rămâne de identificat.

Studiul este disponibil online în JAMA Network Open. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel