Demența, 6 semne timpurii care o prevestesc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Factorul de risc numărul unu pentru demență este vârsta și crește exponențial pentru fiecare deceniu trecut de vârsta de 60 de ani. Un alt factor: este genetica.

Demența afectează în mod disproporționat femeile și comunitățile de culoare. Un risc mai mare prezintă și persoanele cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul crescut deoarece pun creierul într-o stare mai vulnerabilă.

”Începând cu anii ’30, creierul începe să se micșoreze foarte, foarte încet - nici măcar nu este perceptibil pentru majoritatea oamenilor. Acest lucru poate avea ca rezultat o viteză de procesare mai mică și o recuperare mai lentă”, spune Elise Caccappolo, doctorat, profesor asociat de neuropsihologie la Centrul Medical Irving al Universității Columbia.

Iată câteva semne timpurii ale demenței:

* Uită ce tocmai le-a învățat - e acel moment când unele rude și unii prieteni observă că o persoană dragă începe să pună aceeași întrebare în repetate rânduri în aceeași conversație, sau nu reușește să-și amintească detaliile unei emisiuni TV pe care tocmai le-a urmărit.

* Probleme cu gestionarea banilor - persoanele cu demență au adesea probleme cu gândirea abstractă și nu sunt în măsură să urmeze pașii pentru a face o sarcină cum ar fi plata unei facturi.

* Pierderea în locuri familiare - pierderea memoriei și dificultățile vizuale și spațiale pot duce la dezorientare, determinând pierderea ușoară a persoanelor cu demență, chiar și atunci când merg pe jos sau conduc la locuri unde au fost de sute de ori.

* Confuzie despre timp și zi - pacienții care au demență mai avansată se pot ridica în mijlocul nopții și se pot îmbrăca; pot deveni din ce în ce mai dificil să știi ce anotimp sau chiar ce an este.

* Uită cuvintele uzuale - pe lângă uitarea numelor și imposibilitatea de a reține informații noi, persoanele cu demență s-ar putea să nu fie în măsură să găsească cuvântul pentru un obiect familiar, cum ar fi un ceas sau un frigider; se pot opri în mijlocul unei propoziții sau nu pot continua o conversație.

* Schimbări de personalitate - e posibil ca persoanele cu demență să devină mai iritabile, să aibă o toleranță mai scăzută la frustrare și să plângă mai mult, arată prevention.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel