Dependența de zahăr: de unde vine pofta de dulce și ce efect are asupra sănătății tale. Cum să gestionezi poftele alimentare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dependenta de zahar Foto: Freepik @ denissmart
Dependenta de zahar Foto: Freepik @ denissmart

Dependența de zahăr își poate găsi originile în obiceiurile alimentare sau în stresul din viața de zi cu zi. Ce poți face să stabilești obiceiuri sănătoase.

Zahărul este adăugat la nenumărate produse la care se face reclamă pe toate canalele media și inclus în aproape toate mesele de sărbătoare și ocazionale.

Potrivit unei analize de cercetare din 2018, pofta de dulciuri este acum atât de comună încât unii cercetători se întreabă dacă am dezvoltat o cultură de formare a obișnuinței atunci când vine vorba de pofta de zahăr.

Vezi și: Cum să îți asculți pielea. Factorii de risc care pot afecta sănătatea pielii tale și cum să îi eviți

Oamenii poftesc la zahăr din mai multe motive - unele dintre ele fiziologice și altele psihologice. Iată câteva cauze posibile de luat în considerare.

Condiționarea

Alimentele pe care le mănânci,împreună cu ora și cât de mult mănânci se poate transforma în modele de comportament.

Într-o altă analiză de cercetare din 2018, cercetătorii spun că ceea ce poftești este rezultatul condiționării clasice: comportamente pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului pentru că se simt satisfăcătoare.

Pe scurt, este posibil să poftești la zahăr pentru că mintea și corpul tău au fost antrenate să poftească la el. O poftă intensă se poate simți foarte asemănătoare cu o constrângere sau cu o experiență care formează un obicei.

Zahărul și comportamentele care creează obișnuințe

Alimentele zaharoase creează dependență în același mod ca și drogurile? Știința nu este complet clară în această privință.

Cu toate acestea, alimentele procesate cu zahăr pot declanșa eliberarea de dopamină, o substanță neurochimică în centrul de recompensă al creierului. Mai multă dopamină ar putea însemna mai multe pofte.

Vezi și: Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Cum îl poți consuma

Îndulcitori artificiali

Este posibil ca îndulcitorii artificiali, care au un gust mult mai dulce decât zahărul, să schimbe preferințele gustative ale oamenilor în timp.

Unii cercetători cred că, atunci când oamenii se obișnuiesc cu gustul hiperîndulcit al îndulcitorilor artificiali, dorința lor pentru alimente mai dulci ar putea deveni mai puternică.

Într-un mic studiu din 2015, cercetătorii au urmărit dorința pentru dulciuri la un grup de 20 de persoane care au renunțat la toți îndulcitorii, atât calorici, cât și necalorici.

După 2 săptămâni, 86,6 la sută dintre ei au raportat că nu mai aveau pofte de zahăr. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să spună că medicii ar trebui să le recomande pacienților lor să participe la o provocare de sănătate fără îndulcitori timp de 2 săptămâni.

Stres

Corpul tău răspunde la stres prin secreția de hormoni care sunt, de asemenea, legați de pofta de mâncare. Într-un studiu din 2019, hormonul stresului, cortizolul, a fost legat de dorința pentru alimente dulci, de exemplu.

O analiză de cercetare din 2016 a arătat că hormonul grelina, care controlează apetitul, a fost eliberat atunci când oamenii erau stresați.

Iar dacă ești expus la stres pe o perioadă lungă de timp, un studiu din 2015 a arătat că vei fi vulnerabil la pofte crescute de alimente gustoase care conțin zaharuri și grăsimi adăugate.

Somnul

Relația dintre ceea ce mănânci și modul în care dormi este complexă. Un studiu din 2013 a arătat că persoanele care nu dorm suficient au tendința de a pofti la alimente care sunt:

- Dulci

- Sărate

- Bogate în amidon

Acest lucru se poate datora faptului că ar dori să își crească nivelul de energie.

O analiză de cercetare din 2017 a arătat că alimentele zaharoase pot interfera cu calitatea somnului.

Îți poți reconfigura poftele alimentare? 

Răspunsul scurt este da. Cercetările arată că, chiar și atunci când poftele sunt intense, rezistența la ele poate duce în cele din urmă la mai puține pofte în general.

Un sondaj realizat în 2016 pe 2.932 de persoane care erau angajate în mod activ într-un program de control al greutății a arătat că mai mult de jumătate dintre acestea (55%) au experimentat pofte mai puțin intense și mai puțin frecvente în timp.

În urma unui studiu  din 2005, restricționarea excesivă a alimentației a dus de fapt la mai multe pofte, nu la mai puține.

O revizuire a cercetărilor din 2020 a indicat că, dacă reduci caloriile pe care le consumi în loc să elimini complet anumite alimente, poftele tind să scadă.

Cum să gestionezi poftele

Poftele de sine stătătoare nu sunt neapărat dăunătoare pentru sănătatea ta, ci modul în care răspunzi la pofte poate deveni problematic. Iată câteva opțiuni pentru a gestiona poftele atunci când acestea vin peste tine:

Nu le exclude total

Mâncatul unui pătrățel de ciocolată sau al unei bucăți de tort de ziua ta de naștere nu îți va afecta probabil sănătatea. Și poate fi bun pentru sănătatea ta mintală să savurezi ceva delicios din când în când.

Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, experții în sănătate spun că răsfățul ocazional al dulciurilor este în regulă - doar că nu în fiecare zi.

Aruncă privire pe etichetă

Uneori, o verificare a realității îți poate reduce pofta. Dacă îți este poftă de ceva care are o etichetă de ambalaj, uită-te cu atenție la conținutul nutrițional, astfel încât să poți face o alegere informată cu privire la ceea ce să mănânci.

Fă o plimbare rapidă

Un studiu din 2015 a arătat că o scurtă plimbare de 15 minute ar putea reduce poftele. Ca un bonus, plimbarea ar putea să te învioreze mai mult decât o prăjitură sau o înghețată oricum.

Alege în schimb pentru un pui de somn

Dacă ești unul dintre milioanele de oameni care sunt privați de somn în mod cronic în această epocă a suprastimulării, un pui de somn de putere ar putea face mai mult pentru a-ți revigora nivelul de energie decât ceva zaharat.

Schimbați-l

Dacă doriești ceva dulce fără supraîncărcare glicemică, poți alege alternative mai sănătoase, cum ar fi:

- Fructe proaspete

- Amestec de fructe de pădure

- Ciocolată neagră

Iar dacă vă este foame, o masă care conține proteine poate fi mai sățioasă.

Când trebuie să consulți cu un profesionist 

Dacă pofta de zahăr îți ridică prea mult nivelul de stres zilnic sau dacă te îngrijorează faptul că ai putea mânca prea mult zahăr, ar putea fi o bună ocazie să vorbești cu un terapeut sau cu un nutriționist. Aceștia îți pot oferi o îndrumare personalizată pentru a vă gestiona poftele.

Poftele de zahăr de sine stătătoare nu sunt probabil un indiciu al unei probleme de sănătate. De fapt, ele sunt una dintre cele mai frecvente pofte pe care le experimentează oamenii, potrvit Healthline.

S-ar putea să ai poftă de dulciuri pentru că ești:

- Obișnuiesti să le mănânci

- Le asociezi cu anumite evenimente de viață

- Obosit

- Stresat

Pentru a diminua poftele, ai putea încerca:

- Să te educi cu privire la riscurile pentru sănătate implicate

- Să mănânci mai multe proteine

- Să faci exerciții fizice

- Să te odihnești mai mult

- Satisfacerea poftei cu o alternativă mai sănătoasă cu gust dulce.

Iar dacă rezistența la nevoia de a mânca dulciuri îți ocupă prea mult timp și energie, nu ezită să contactezi un nutriționist pentru ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel