DERMATITA seboreică. Cum se manifestă și care sunt REMEDIILE

Sonia Baciu |
Data publicării:
Dermatita seboreica. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev
Dermatita seboreica. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev

Dermatita seboreică poate provoca disconfort social, dar și anxietate

Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele.

Acest tip de mătreață seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca și alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă.

Care sunt cauzele apariției dermatitei seboreice

Dermatita seboreică se manifestă prin scuame cu aspect albicios, uleios sau uscat. Ea afectează in aceeași măsură atât bărbații cât și femeile. Chiar dacă această afecțiune dermatologică nu este contagioasă, ea poate provoca disconfort social, stres, anxietate pentru că lasă urme pe haine și creează un aspect neplăcut.

Mai mut decât atât, simptomele dermatitei seboreice nu apar doar la nivelul scalpului ci se extind și la nivelul feței (frunte, sprâncene, pleoape, laturile nasului), în spatele urechilor, în canalul auditiv extern, pe piept sau pe umeri, astfel că persoana diagnosticată cu această afecțiune are de suferit și în plan social.

Care sunt simptomele?

Dermatita seboreică poate trece de la sine sau să fie nevoie de repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele să dispară complet. Sunt cazuri în care, chiar și așa, manifestările revin.

Potrivit National Institutes of Health SUA, dermatita seboreică apare în special în trei perioade: în primele trei luni de viață, în timpul adolescenței și la adulții care au vârsta cuprinsa între 40 și 60 de ani.

Cum se tratează?

În cele mai multe cazuri, abordarea terapeutică a medicului este de a prescrie tratamente adecvate, care sunt cel mai adesea antifungice. Pacientul cu dermatită seboreică ar trebui să utilizeze produse non-iritante și să înțeleagă caracterul cronic și recurent, prin urmare, să accepte necesitatea unui tratament de întreținere pe perioade lungi de timp, chiar ani.

Pe lângă tratamentul propus de medicul specialist sau dermatolog, există și câteva soluții pe care le puteți crea în casă.

Lămâia este bine cunoscută că omoară ciupercile, datorită acizilor și proprietăților antiinflamatoare. Stoarceți zeama de la o lămâie, puneți-o într-un recipient cu pulverizator și apoi aplicați-o pe scalp. Lăsați să acționeze timp de 10 minute, apoi clătiți bine.

Tea Tree. Arborele de ceai este folosit pentru a calma și a ajuta la vindecarea zonelor afectate de dermatită. Acesta are proprietăți antibacteriene, anti-fungice și antiseptice.

Bicarbonatul de sodiu este arma perfectă în lupta împotriva ciupercilor și micro-organismelor. Se dizolvă în apă și se aplică direct pe piele, masând zona.

Vezi și: Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel