Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă

Sonia Baciu |
Data publicării:
Semne ca bei prea multa apa. FOTO Pexels
Semne ca bei prea multa apa. FOTO Pexels

Specialiștii recomandă consumul a doi litri de lichide (apă, ceaiuri sau supe) pe zi.  

Apa este benefică pentru sănătate, iar pentru o hidratare eficientă specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid pe zi, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau supe. Însă există persoane care depășesc această ”limită”, fapt care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Cum este posibil să beți prea multă apă?

Autoritățile din domeniul sănătății ne-au educat că a bea suficientă apă este absolut vital pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, notează The Heathly. Și așa este - cu excepția cazului în care beți prea multă. Deși majoritatea oamenilor sunt atenți la semnele deshidratării, suprahidratarea este la fel de periculoasă. Băutul prea multă apă poate duce la intoxicație cu apă, cunoscută și sub numele de hiponatremie, ceea ce face ca interiorul celulelor să se inunde din cauza nivelului anormal de scăzut de sodiu din fluxul sanguin. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi convulsii, comă și, în cazuri rare, chiar la deces.

Care sunt semnele că beți prea multă apă

Vestea bună este că există o mulțime de semne clinice și comportamentale care sugerează că s-ar putea să vă numărați printre cei care depășesc ”norma” de apă. 

Nu ieșiți niciodată din casă fără o sticlă de apă și aveți în permanență una în mână


Dacă purtați toată ziua cu dumneavoastră sticla de apă și o reumpleți imediat ce se epuizează, este posibil să beți prea multă apă. Adăugarea constantă de apă în organism poate duce la niveluri scăzute de sodiu în sânge, ceea ce, potrivit Clinicii Mayo, poate provoca umflarea celulelor din corpul tău. 

Acest lucru poate deveni deosebit de periculos atunci când creierul tău începe să se umfle, potrivit Tamarei Hew-Butler, PhD, profesor de știința exercițiilor fizice la Universitatea Oakland din Rochester, MI. ”Creierul tău se poate umfla doar aproximativ opt până la 10 procente înainte de a ajunge la craniu și îți împinge trunchiul cerebral în afară”, spune Hew-Butler, potrivit sursei citate. În mod clar, o afecțiune îngrijorătoare, urmând a se afla mai multe informații despre aceasta.

Aveți dureri de cap pulsatile pe tot parcursul zilei


Durerile de cap pot fi un semn fie de suprahidratare, fie de deshidratare. Atunci când beți prea multă apă, concentrația de sare din sânge se reduce, ceea ce face ca celulele din organele din tot corpul să se umfle.

Beți apă chiar și atunci când nu vă este sete


Cel mai bun mod de a ști dacă organismul tău are cu adevărat nevoie de mai multă apă este să fii conștient de faptul că, de fapt, simți o senzație de sete. 

Beți continuu apă până când urina este limpede

Dacă bei o cantitate sănătoasă de apă, culoarea urinei tale ar trebui să fie de la galben pai până la galben transparent. 

Urinați frecvent, inclusiv în timpul nopții


Este posibil să beți prea multă apă dacă vă treziți des în mijlocul nopții pentru a merge la baie. Potrivit Clinicii Cleveland, majoritatea oamenilor urinează între șase și opt ori pe zi.

Aveți stări de vomă

Simptomele suprahidratării seamănă foarte mult cu cele ale deshidratării, explică Hew-Butler. Atunci când bei prea multă apă, rinichii tăi ajung într-un punct în care nu mai pot scăpa de lichidul în exces.

Observați umflături sau decolorări la nivelul mâinilor, buzelor și picioarelor

În multe cazuri de hiponatremie, oamenii vor prezenta umflături sau decolorări notabile la nivelul mâinilor, buzelor și picioarelor. Atunci când toate celulele din întregul corp se umflă, pielea va începe să se umfle vizibil și ea.

Mușchii tăi se simt slabi și au tendința de a avea crampe cu ușurință


A avea un corp sănătos și pe deplin funcțional ține de echilibru. Atunci când bei prea multă apă, nivelul electroliților scade și acest echilibru este compromis. 

Vă simțiți obosit 


Rinichii sunt responsabili de filtrarea apei pe care o beți prin organism și de asigurarea echilibrului nivelului de lichide din sânge. Atunci când beți prea multă apă, rinichii trebuie să lucreze și mai mult, creând o reacție de stres din partea hormonilor dumneavoastră care vă lasă corpul stresat și obosit.

Vezi și: 6 condimente care combat balonarea. Unele au și rol DETOXIFIANT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel