Deshidratarea, vinovată de apariția stresului. Dr. Cezar: Un corp deshidratat este ca un oraș aglomerat, colmatat

Monika Baciu |
Data publicării:
Deshidratarea – FOTO: Pexels@ Engin_ Akyurt
Deshidratarea – FOTO: Pexels@ Engin_ Akyurt

Deshidratarea este de trei feluri, iar netratată poate duce chiar la moarte.

Deshidratarea apare atunci când corpul unei persoane pierde lichide, iar corpul nu mai are suficiente fluide pentru a îşi menţine funcţiile în parametri normali. În zilele toride de vară, oamenii sunt mai predispuși la deshidratare.

Manifestări mai intense se manifestă, însă, în rândul copiilor, bătrânilor, al sportivilor sau al persoanelor care suferă de boli cronice. Dr. Cezar explică de ce deshidratarea poate fi atât de periculoasă.

Cauzele care provoacă deshidratarea

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecţiuni sunt febră, diareea, transpiraţia sau vărsăturile. De asemenea, şi perioadele extrem de călduroase din an pot afecta nivelul de apă din organism, de aceea este indicat să consumăm mai multe lichide în zilele toride. 

Deshidratarea, adică un nivel mai scăzut de apă în interiorul fluidelor organismului cauzează stres oxidativ, și multe alte afecțiuni.

Atomii de hidrogen și oxigen realizează un mediu fluid, în care celelalte molecule mult mai mari și mai complexe, formate din sute de mii și milioane de atomi, pot circula mai bine dintr-un loc într-altul.

Aceste molecule mari pot fi spre exemplu hormoni care trebuie să se întâlnească cu un receptor sau anticorpi ce trebuie să se prindă de un antigen.

Cu cât sunt mai puțini atomi de hidrogen și oxigen, cu atât mai înghesuite între ele sunt moleculele mai mari, într-un mediu mai vâscos și se produce mai mult stres oxidativ.

Un corp deshidratat este ca un oraș aglomerat, colmatat, iar un corp hidratat este ca un oraș civilizat, în care circulația se desfășoară normal”, arată Dr. Cezar Amititeloaie, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă

Deshidratarea, de trei feluri

Deshidratarea poate fi de trei feluri: ușoară, moderată și severă. Simptomele sunt diferite în funcție de cât de afectat este organismul.

Deshidratarea uşoară apare de obicei când corpul pierde circa 2% din cantitatea toatala de apă şi se manifesta prin sete accentuată, dureri de cap, gura uscată sau oboseala. Urina închisă la culoare, pielea uscată sau fierbinte, frisoanele pot fi alte simptome.

Deshidratarea moderată este atunci când pierdem circa 5% din lichide. Printre simptomele deshidratării moderate se numără:

- accelerarea ritmului cardiac şi a respiraţiei;

- crampe musculare;

- micşorarea semnificativă a cantităţii de urină;

- oboseala extremă

Vezi și: 10 lucruri de știut despre muşcătura de căpuşă. Ciuhodaru: Boala Lyme, polimorfă. Nu degeaba e numită boala cu 1000 de feţe

Deshidratarea severă este esențială a fi tratată cu ajutor medical de urgență. Simptomele sunt:

- Puls slab;

- Vedere înceţoşată;

- Dezorientare;

- Dureri abdominale şi toracice severe;

- Convulsii;

- Pierderea conștiinţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel