Diabet la adolescenți cu obezitate: intervenția bariatrică, efecte benefice

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Intervenția chirurgicală bariatrică a avut efecte notabile în cazul unor adolescenți sau tineri obezi cu diabet, spre deosebire de cei care au urmat un tratament obișnuit.

În rândul adolescenților obezi cu diabet zaharat de tip II, chirurgia bariatrică metabolică este asociată cu scăderea ratelor de hiperfiltrare și excreție crescută de albumină urinară (EAU), potrivit unui studiu publicat în numărul din ianuarie al Diabetes Care.

Petter Bjornstad, doctor în științe medicale la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus din Aurora și colegii au efectuat o analiză secundară a datelor obținute de la adolescenți obezi. Participanții au fost înscriși la „Studiul Longitudinal al Chirurgiei Bariatrice Teen” (Teen-LABS) și au fost supuși unei intervenții chirurgicale metabolice bariatrice sau unor opțiuni de tratament ale diabetului de tip II la adolescenți și tineri și au fost repartizați aleatoriu într-o grupă care a luat doar la metformină sau metformină în combinație cu rosiglitazonă ori în grupul care a făcut o schmbare intensă asupra stilului de viață (respectiv 30 și 63 de participanți).

Intervenția chirurgicală, efecte notabile 

Cercetătorii au descoperit că hiperfiltrarea a scăzut de la 21 la 18 la sută la tinerii care au făcut intervenția chirurgicală, dar a crescut de la 7 la 48 la sută în grupul celor ce au avut diferite opțiuni de tratament în cinci ani de monitorizare. A existat o scădere a celor care aveau o excreție crescuită de albumină urinară de la 27 la 5 la sută în cei din grupul Teen-LABS și o creștere de la 21 la 43 la sută în grupul celor ce au primit diferite opțiuni de tratament. Acești participanții au avut șanse mai mari de hiperfiltrare și valori crescute ale excreției de albumină urinară la cinci ani de urmărire după ajustarea pentru vârsta inițială, sex, indice de masă corporală și hemoglobină A1c.

"Tratamentul chirurgical al tinerilor cu obezitate severă cu diabet zaharat de tip II este asociat cu riscuri substanțial mai mici de boală renală diabetică pe parcursul a cinci ani de urmărire comparativ cu terapia medicală standard", scriu autorii.

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel