Diabet: sisteme de monitorizare a glicemiei și pompe de insulină

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 beneficiază gratuit prin Programul Național de diabet de sisteme moderne de monitorizare a glicemiei și de pompe de insulină. Deocamdată doar pe hârtie, fiindcă pacienții nu au primit nimic. Hotârârea de Guvern 737/2018 a fost adoptată de Guvern la 1 octombrie, dar de abia acum se întocmesc dosarele de către cele 11 centre de specialitate din țară. Primele 30 de dosare s-au completat de către centrul de la Institutul Național de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice «Prof. Dr. N. Paulescu» Bucureşti. Dar lucrurile au început să se urnească de abia de săptămâna trecută.

,,Dosarele țin de medici și pacienți. De săptămâna trecută când a avut loc conferința de presă a dnei ministru Sorina Pintea s-au schimbat multe lucruri în bine, în sensul că după intervenția dânsei foarte mulți medici au început să prindă mai mult curaj și pacienții au înțeles că nu e o glumă, că e ceva foarte serios, așa că numai în București într-un singur centru avem 30 de dosare", a declarat dr. Anca Mihaela Stoian Pantea, medic primar igienă, diabet, boli metabolice, nutriție, prezentă la evenimentul ,,Provocare și vointă”, organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Accesul la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora este asigurat prin centrele de specialitate din țară, în baza unor criterii de eligibilitate.

Cele 11 centre metodologice regionale sunt: Bucureşti - Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice «Prof. Dr. N. Paulescu» Bucureşti, Spitalul Elias, Spitalul «Marie Curie», Spitalul clinic de copii «Victor Gomoiu» (judeţe arondate: Brăila, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vrancea); Timişoara - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara (judeţe arondate: Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş); Craiova - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (judeţe arondate: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Teleorman); Iaşi - Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Spiridon» Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi (judeţe arondate: Bacău, Botoşani, Buzău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui); Cluj - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca (judeţe arondate: Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Maramureş, Sălaj, Satu Mare).

Achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat se realizează prin centrele metodologice regionale din București (4 spitale), Timișoara (2 spitale), Iași (2 spitale), Cluj (2 spitale), Dolj (1 spital), așadar beneficiarii care locuiesc în alte localități vor trebui să facă un drum până în centrul arondat pentru a intra în posesia acestor sisteme moderne de monitorizare si tratament.

Ele îi ajută pe pacienții cu diabet zaharat de tip 1 să-și monitorizeze mai bine glicemiile, să-și ajusteze dozele de insulină mai eficient și să-și reducă riscul de apariţie a hipoglicemiilor și a complicaţiilor cronice specifice diabetului zaharat. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi și 3600 de copii. Gabriela Airinei, pacientă cu diabet de tip 1, și soțul ei Cristian Airinei au parcurs 3000 de km pe bicicletă și au strâns fonduri pentru 10 copii cu diabet, care au primit sisteme moderne de monitorizare, în urma campaniei ,,Da și eu pot”. Anul acesta, 823.280 de pacienți cu diabet beneficiază de tratament in cadrul Programului Național. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel