
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunţat că a fost înregistrat primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Pacientul fusese inițial suspectat că ar avea...
„Azi avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Acest caz va fi raportat săptămâna viitoare”, a declarat, joi seara, într-o emisiune la Digi 24, Andrei Baciu, secretarul de stat în MS.
El a spus că este vorba despre un bărbat de 30 de ani din Bucureşti, care inițial era suspect de COVID-19.
„S-a făcut test de identificare a SARS-CoV-2 şi a gripei. SARS-CoV-2 - negativ, gripă - pozitiv. Deci este primul caz din sezonul acesta. Am avut şi anul trecut. Sigur, nu am avut o creştere semnificativă, care să ducă la o epidemie, tocmai pentru că aceleaşi măsuri pe care le aplicăm împotriva SARS-CoV-2 funcţionează şi împotriva gripei”, a precizat Andrei Baciu.
În sezonul grpal 2020 – 2021, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă:
- 1 caz gripă cu virus AH1
- 1 caz gripă A nesubtipat
- 2 cazuri gripă cu virus B.
În sezonul gripă 2020 – 2021 nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gripei.
Până la data de 16.05.2021 au fost vaccinate antigripal 2.483.584 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
2 milioane de doze de vaccin pentru noul sezon gripa
Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.
Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300 000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1 000 000 de doze pentru continuarea imunizărilor.
Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.
“Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700 000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, declara ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, la începutul lunii octombrie.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, poate primi și vaccinul gripal.
De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.
-
LIVE Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-