Dietele vegetariene pot fi nesănătoase. Produsele vegetale periculoase pentru inimă

Dana Lascu |
Data publicării:

Dietele vegetariene nu sunt toate la fel de sănătoase, ba în anumite condiții pot fi nesănătoase, mai ales la obezi, potrivit unui studiu prezentat astăzi la Congresul European de Cardiologie ESC Congress 2020. Iată alimentele vegetariene sănătoase și nesănătoase: 

„Studiul nostru evidențiază calitatea nutrițională variabilă a alimentelor vegetale”, a declarat autorul studiului, dr Matina Kouvari de la Universitatea Harokopio, Atena, Grecia. „Această constatare a fost mai evidentă la femei. Cercetările anterioare au arătat că femeile tind să mănânce mai multe alimente pe bază de plante și mai puține produse pe bază de animale decât bărbații. Dar studiul nostru sugerează că acest lucru nu garantează alegeri alimentare mai sănătoase și, în schimb, o stare mai bună de sănătate”.

Majoritatea studiilor definesc dietele pe bază de plante pur și simplu ca fiind „vegetariene” sau „sărace în carne”, tratând astfel toate alimentele vegetale ca fiind egale. Aspectul unic al acestui studiu a fost acela că a examinat tipul de alimente pe bază de plante consumate, pe lângă cantitatea totală. Produsele vegetale sănătoase au fost, în principal, cele mai puțin procesate alimente, precum cereale integrale, fructe, legume, nuci, ulei de măsline și ceai / cafea. Produsele vegetale nesănătoase din plante constau din sucuri, băuturi îndulcite, boabe rafinate, cartofi și orice fel de dulciuri (de exemplu, ciocolată, deserturi tradiționale grecești etc.).

Studiul prezentat astăzi a examinat legătura dintre cantitatea și calitatea alimentelor pe bază de plante și sănătatea inimii, pe o perioadă de 10 ani.

Alimentele vegetariene sănătoase și nesănătoase

În 2001 și 2002, studiul ATTICA a selectat la întâmplare un eșantion de adulți care trăiesc în Atena și care nu aveau boli cardiovasculare sau alte afecțiuni cronice. Analiza actuală a fost realizată la 146 de participanți obezi cu tensiune arterială, lipide din sânge și glicemie normale. Dieta a fost evaluată folosind un chestionar despre obiceiurile culinare din anul precedent. Acesta a listat 156 de alimente și băuturi consumate în mod obișnuit în Grecia, cu fotografii care să ajute la definirea mărimilor porțiunilor.

Într-un deceniu, aproape jumătate dintre acești participanți obezi au dezvoltat tensiune arterială ridicată (hipertensiune), lipide în sânge și glicemie ridicate - o combinație care este deosebit de riscantă pentru sănătatea inimii.

Bărbații care au consumat mai multe alimente pe bază de plante au avut un risc mai mic să aibă această degradare a stării de sănătate. O tendință, însă, a fost observată și la femei, dar nu a atins semnificație statistică.

În ceea ce privește calitatea alimentelor din plante, alegerile mai sănătoase au fost legate de menținerea tensiunii arteriale normale, a lipidelor din sânge și nivelului zahărului din sânge. În schimb, consumul de alimente nesănătoase pe bază de plante a fost asociat cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a lipidelor în sânge și a glicemiei ridicate. Aceste relații au fost mai puternice la femei, în comparație cu bărbații.

Dr. Kouvari a spus că „faptul că mănânci mai puțină a cărnii este benefic pentru sănătatea inimii, în special atunci când aceasta este înlocuită cu alimente nutritive din plante, precum cereale integrale, fructe, legume, nuci și ulei de măsline.”

Ea a menționat că analiza a fost efectuată la persoanele obeze, iar rezultatele nu trebuie extinse la alte categorii de greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel