Diferențele MAJORE dintre CT, RMN și PET-CT. Dr Tudor Ciprut: pot exista alergii la substanțele de contrast, dar sunt foarte rare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Aparat RMN 3T. Foto: SANADOR
Aparat RMN 3T. Foto: SANADOR

Reputatul medic radiolog specializat în imagistică medicală, Dr Tudor Ciprut, de la Spitalul  Clinic SANADOR, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt diferențele și asemănările dintre CT, RMN și PET-CT și ce probleme pot să apară la fiecare investigație imagistică medicală în parte. Inclusiv ce alergii pot provoca: 

Între CT, RMN și PET-CT sunt unele asemănări conceptuale, dar foarte multe diferențe. Prima diferență este forma aparatelor folosite: în Computerul Tomograf (CT-ul), practic vorbim de un aparat sub formă de inel, care captează razele X și, pe un computer, imaginea este recreată în funcție de densitățile acestora. Aparatul de RMN este un tunel în care ești introdus pe un pat mobil, pe când PET-CT-ul arată aproape la fel cu cel de CT, dar funcționează pe un principiu în parte diferit.

„Unii pacienți claustrofobi nu suportă să facă RMN”, a explicat Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul Clinic SANADOR, la Interviurile DC News și  DC Medical. În plus, RMN-ul durează mai mult ca un CT sau ca un PET-CT, și asta putând fi o problemă. 

Sanador

„CT-ul este folosit, spre exemplu, în cazurile de urgență, unde trebuie obținută rapid o imagine cît mai corectă”, a exemplificat specialistul.

Apoi, CT-ul este o investigația iradiantă - folosește raze X, de aceea se folosește numai în anumite patologii, la fel și PET-CT-ul deși aici e vorba de o combinație între radioactivitatea substanței folosite (care se injectează pacientului sau pe care acesta o bea) și de razele X emise de aparat. RMN-ul însă nu este iradiant, pentru că folosește câmpuri magnetice.

La asemănări între CT, RMN și PET-CT putem nota faptul că toate cele trei aparate au nevoie de un computer ca să recreeze imaginile din datele captate, a arătat dr Tudor Ciprut.

Apoi, „o asemănare între RMN și CT este că vorbim tot de imagistică medicală secțională, adică tot vedem omul în feliuțe, în planuri. (...) Deosebirea este însă, de principiu. RMN-ul este o investigație neiradiantă care folosește câmpul magnetic al unui aparat pe care aplică alte câmpuri magnetice să zicem, adică gradienții, și în funcție de cum se orientează, de afecțiune, de organe, se fac achizițiile”, a arătat dr Tudor Ciprut. 

Cea de-a treia investigație, PET-CT-ul, este și mai complexă, ea combinând practic două specialități: medicină nucleară (PET - emisie de pozitroni) și  CT-ul care e tot computer tomograf, a detaliat specialistul. 

Alergiile la substanțele de contrast, posibile dar foarte rare

În principiu, toate cele trei tipuri de imagistică medicală folosesc însă substațe de contrast. În cazuri rare, acestea pot crea probleme, de aceea, înainte de a face una dintre ele, trebuie să faci două analize: creatinina serică și ureea. Dacă aceste analize nu ies în valorile standard, e o problemă. Apoi, înainte de a face o astfel de investigație e bină să știi, spre exemplu, dacă ești alergic la iod. Iar asta, cel puțin teoretic, este ușor de aflat dacă te dai cu iod pe piele, spre exemplu. 

„Și La RMN se injectează substanță de contrast la care, la fel ca și la CT, din fericire pacienții care sunt alergici sunt foarte puțini. Și chiar alergici fiind, un pacient face de obicei o urticarie, de obicei nu sunt reacții foarte puternice alergice. Reacțiile alergice serioase la substanța de contrast organo-iodată (folosită la CT, n.r.) există însă și întotdeauna trebuie avute în vedere. De asta sunt întotdeauna temător la un pacient care nu s-a dat niciodată cu iod pe piele, nu a făcut niciodată o investigație CT, deci nu știi exact (ce reacție va avea, n.r.).

La RMN riscul este mult mai mic, există alergii și la substanța de contrast folosită la RMN, dar mult mai rare. În plus, ambele metode, injectarea de substanță de contrast este dificil de făcut unor pacienți care au insuficiență renală. La CT să zicem că dacă un pacient este sub dializă se poate face, totuși. Apropos de pregătirea pentru o astfel de investigație, pacientul trebuie să aibă o uree și o creatinină făcute înainte, și la un examen CT și la un examen RM la care principiul este să se injecteze substanță de contrast.

La fel și la PET-CT-ul care este făcut cu injectare, pentru că acolo PET-CT este PET-ul care e medicină nucleară și CT-ul care e tot computer tomograf, și se poate face cu substanță de contrast sau fără. Și RMN-ul teoretic se face fără substanță de contrast, dar în anumite indicații, și aici vorbim de Oncologie, pentru ea avem nevoie de substanță de contrast”, a arătat dr Tudor Ciprut. 

Cât durează aceste investigații și ce tipuri de cancer pot fi diagnosticate cu fecare în parte, aflați din VIDEO: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel