Digitalizarea ATI, impact major. Bubenek: S-a eliminat umblatul pe scări cu analize. În 8 ore câștigă 1,5 ore cu pacientul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
digitalizarea ati - FOTO: Freepik@ipopba
digitalizarea ati - FOTO: Freepik@ipopba

Digitalizarea ATI are un impact major asupra calității serviciului medical. Se reduce timpul cu birocrația și se câștigă timp pentru pacient. În plus, prin acest fel se elimină orice fel de suspiciuni de malpraxis. 

Digitalizarea ATI vine cu o serie de beneficii importante pentru pacient. Sistemul integrat de monitorizare are avantaje majore. S-a eliminat birocrația prin introducerea sistemelor digitale. Dacă în țările europene, acest concept este unul care funcționează de ani de zile, la noi abia de câțiva ani a fost implementat.

Managementul pacientului, ce este

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", realizată de jurnalistul Val Vâlcu, ce înseamnă managementul pacientului și care sunt beneficiile pe care acest proiect le aduce. 

”De 7-8 ani funcționează sistemul ”Managementul pacientului” la Institutul CC Iliescu și extins pe platforma Fundeni și Institutul Oncologic. Acolo a fost proiectul european în 2015.

Digitalizarea în Terapie Intensivă este aproape obligatorie și dacă treceți granița de Vest a României vă va fi greu să găsiți o secție de Terapie Intensivă în care să lucreze, în continuare, cu hârtii. Proiectul acesta l-am făcut pentru toată platform și culege datele funcțiilor vitale care îl înconjoară pe pacient, date precum frecvența cardiacă, tensiunea arterială, presiunile venoase centrale, alte presiuni cardiace.

Vezi și: "Donează Sânge! Salvează o viață!", proiectul Patriarhiei Române. Viorel Jinga, rector UMF: Empatie și dragoste pentru cei în suferință. 23.000 de litri de sânge oferiți de către 45.000 de donatori

De asemenea, culege datele din ventilatorul care stă lângă pacient și îl ventilează mecanic, din seringile electrice care împing medicamente de tip vasoconstrictor, calculate în micrograme sau nanograme pe kilogram corp și minut.

Tot ceea ce înainte scriau pe o foaie asistenta și doctorul, acum apar automat pe un ecran, construindu-se în timp real documentația funcțiilor vitale ale pacientului și evoluția acestuia”, a explicat prof. dr. Șerban Bubanek, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

Vezi și: Endometrioza, noi descoperiri. Bacteria care trezește și transformă celulele din gură într-o afecțiune dureroasă, cheia pentru un nou tratament

Monitorizarea pacientului și stocarea informațiilor

”Inteligența artificială face ca aceste date să fie preluate automat, să nu poată fi niciodată modificate și în felul acesta e o analiză retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat cu pacientul. Dacă vine un aparținător care spune că a fost informat că tatăl său la ora x respira foarte prost și nu era nimeni pe lângă el, noi putem cu un simplu cursor să vedem că la ora aceea, pacientul avea următoarea saturație, frecvență respiratorie.

Este o documentație medicală care se dorește și ca documentație medico-legală care nu mai poate fi schimbată. Toată prescripția medicală, toate medicamentele care sunt prescrise de medic și de asistentă, în momentul în care le administrează trebuie să le valideze, automat se construiește în paralel și această fișă a administrării de medicamente.

Există o bulinuță roșie care atrage atenția și care nu devine verde până nu se administrează medicamentul și cineva a confirmat, cu semnătura lui. Când accesezi computerul, accesezi pe baza unor credențiale. Se știe fiecare persoană care a scris ceva în acel computer. Știm cine, la ce oră.

Toate aceste date folosesc, în final, și ca și control al administrării medicamentelor în timp real și ele pot merge în fila de buget. Acest sistem comunică cu sistemul de gestiune al datelor nemedicale ale pacientului și întotdeauna există o oglindă a ceea ce s-a descărcat din farmacie și a ceea ce s-a administrat la pacient.

Vezi și: Disfuncția erectilă, simptome, cauze și tratament. Ce boli pot provoca impotență

Cu un singur click ai toată evoluția pacientului, ce s-a administrat cât timp stă pacientul în terapie intensivă.

În acest mod, s-a eliminat și umblatul pe scări cu analize. Sistemul comunicând cu laboratorul, toate analizele pacientului le găsești într-o rubrică anume pe care poți să o configurezi, poți să o aranjezi pe zile, ore, să vezi care au fost variațiile leucocitelor în ultimele trei săptămâni. Orice analiză poate fi analizată.

Datele nu pot fi stricate, șterse. Sistemul este construit pe un soft foarte important și e greu să se defecteze, dar are backup, are niște servere pe fiecare secție care stochează datele și un server central de unde nu se pot șterge niciodată datele. Acumulează la infinit. Datele nu pot fi pierdute.

Avem scorul de gravitate, avem o sumedenie de facilități, iar faptul că asistenta medicală și doctorul în loc să scrie în fiecare la 10 minute un parametru vital, medicamentul s-a administrat la ora x, nu face acest lucru, fiecare tură de asistente câștigă cam o oră și jumătate în plus de îngrijit temeinic pacientul.

S-a demonstrat prin studii, că astfel, într-o tură de 8 ore se câștigă o oră și jumătate de stat în plus cu pacientul. Nu pierde vremea cu birocrația”, a mai precizat prof. dr. Ștefan Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel