Directorul OMS, coronavirus: Nu am luat o decizie, avem nevoie de mai multe informații. Comitetul se reunește joi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

La finalul întâlnirii de miercuri a Comitetului special, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a explicat că Organizația Mondială a Sănătății nu poate declara deocamdată stare de urgență internațională din cauza focarului de coronavirus din China pentru că nu are toate informațiile ca să judece corect situația. 

La câteva ore după ce China a anunțat că pune în carantină provincia Wuhan, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat că o decizie fermă nu a fost încă luată în privința pericolului pe care îl reprezintă focarul de coronavirus. Comitetul de Urgență, reunit la Geneva, se va întâlni din nou, joi la prânz, pentru a analiza în continuare datele și pentru a vedea dacă e nevoie ca OMS să declare stare de urgență internațională.

„După cum știți, aceasta este o situație în evoluție și complexă. De asemenea, mulțumesc dr. Didier Houssin pentru conducerea Comitetului de Urgență și tuturor membrilor comisiei, consilieri și celor care au făcut prezentări mai devreme astăzi. Am fost foarte impresionat de detaliile și profunzimea prezentării Chinei. Apreciez, de asemenea, colaborarea cu ministrul sănătății din China, cu care am vorbit direct în ultimele zile și săptămâni. Coordonarea sa și intervenția președintelui Xi și a premierului Li au fost de neprețuit, și toate măsurile pe care le-au luat pentru a răspunde la focar. A avut loc o discuție excelentă în cadrul comisiei, astăzi, dar a fost clar că pentru a continua, avem nevoie de mai multe informații. Din acest motiv, am decis să cer comitetului de urgență să se reunească mâine pentru a continua discuțiile, iar președintele, dr. Houssin, a fost de acord cu această solicitare. Decizia privind declararea sau nu a unei stări de urgență de sănătate publică de interes internațional este una pe care o iau extrem de în serios și pe care sunt pregătit să o iau luând în considerare toate dovezile. Echipa noastră din China lucrează cu experți și oficiali locali pentru investigarea focarului. Vom avea mult mai multe de spus mâine", a anunțat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O decizie drastică se va lua doar bazat pe informații concrete

Membrii Comitetului de urgență au explicat că deocamdată votul este egal, „pentru” și „împotrivă", legat de recomandarea de a declanșa starea de urgență internațională, pentru că nu au putut determina cu certitudine dacă focarul de coronovirus este o amenințare majoră globală sau nu.

„Am formulat o serie de recomandări pentru China (...) avem nevoie de mai multe informații și de un transfer mai bun de informații. Pentru că situația evoluează rapid ne vom reîntâlni mâine (...) Este important să identificăm animalele care transmit virusul ca să putem controla răspândirea virusului, nu contează neapărat dacă se transmite de la om la om, pentru că trebuie să tăiem sursa infecției (...) trebuie să identificăm rata de transmitere, timpul de incubație" a explicat dr Michael Ryan, director executiv al Programului de Urgență al OMS.

Oficialul OMS a ținut să reamintească că efoturile care se fac în acest moment sunt enorme, la nivel mondial, și că există un mai multe institute de cercetare în lume care fac parte din lanțul de urgență al OMS, și care fac totul pentru a veni cu tratamentul potrivit pentru pacienții infectați.

Membrii Comitetului de Urgență au spus că trebuie analizate cu atenție toate datele colectate, pentru a se vedea exact, printre altele, cum acționează acest virus, dacă sunt suficiente măsurile luate deja pentru controlarea răspândirii sale, care sunt tratamentele cele mai bune pentru a împiedica complicațiile, care sunt persoanele cu risc ridicat de infectare, dacă se va înregistra o transmitere secundară (adică de la un om infectat, la altul care la rândul lui să infecteze un om) sau chiar terțiară, care este exact perioada de incubație etc. 

Oficialii OMS au admis că este posibil ca la întâlnirea de mâine, care va începe la 11.00, ora României, să se ia o decizie importantă legată de criza din China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel