Directorul OMS: Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, într-o conferință de presă, că deși Omicorn provoacă forme ușoare ale bolii numărul cazurilor ar putea copleși sistemele de sănătate.

Nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că majoritatea ţărilor sunt în prezent afectate de noua variantă de coronavirus.

Până în prezent "77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

"Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (...) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite", a adăugat el.

De asemenea, şeful OMS a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării. "Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect", a mai spus el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a remarcat, de asemenea, că apariţia variantei Omicron a determinat unele ţări să ofere doze de supra-rapel întregii lor populaţii adulte, chiar dacă "lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante". OMS se teme că aceste programe ar putea contribui la acumularea de vaccinuri anti-COVID de către ţările bogate, aşa cum a fost cazul şi până acum, subminând vaccinarea în ţările sărace.

"Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalităţii accesului la vaccinuri", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel