Dispozitivul care încetinește progresia cancerului pulmonar. Oprește extinderea metastazelor către creier

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@ayhanturandesign
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@ayhanturandesign

Un nou dispozitiv medical pentru tratamentul cancerului pulmonar promite să revoluționeze abordarea terapeutică. Acesta încetinește progresia cancerului către creier.

Un dispozitiv dezvoltat de Novocure numit Tumor Treating Fields, a obținut rezultate remarcabile într-un studiu de fază avansată. Potrivit datelor preliminare, dispozitivul a demonstrat capacitatea de a încetini progresia cancerului către creier la pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC).

Rezultatele pozitive ale studiului au condus la o creștere semnificativă a valorii acțiunilor companiei Novocure. Acest avans promițător indică potențialul semnificativ al acestui dispozitiv în îmbunătățirea calității vieții pacienților și în gestionarea mai eficientă a cancerului pulmonar, transmite Reuters.

Rezultate promițătoare

Novocure a arătat că dispozitivul său a îndeplinit obiectivul principal al unui studiu de fază avansată prin încetinirea progresiei cancerului către creier la pacienții cu un tip de cancer pulmonar, ceea ce a determinat creșterea acțiunilor sale cu aproximativ 33% înainte de deschiderea pieței.

Datele pozitive ale studiului vin la doar câteva luni după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA a acceptat cererea companiei pentru aprobarea premergătoare pe piață a dispozitivului pentru tratamentul cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) împreună cu terapiile sistemice standard.

Dispozitivul, Tumor Treating Fields împreună cu îngrijirea suportivă, a încetinit răspândirea cancerului către creier la 21,9 luni în comparație cu 11,3 luni pentru îngrijirea suportivă singură la pacienții cu NSCLC, a declarat compania într-o declarație.

În studiu, îngrijirea suportivă a constat în tratamentul cu steroizi, medicamente antiepileptice, subțierea sângelui, controlul durerii sau controlul grețurilor, au mai menționat oficialii companiei, potrivit PharmaLive.

Vezi și: 4 alimente pe care le putem mânca zilnic, fără nicio restricție. Ligia Pop: Se pot mânca în neștire

Cancerul pulmonar, două tipuri

Există două tipuri principale de cancer pulmonar, cunoscute sub numele de cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) și cancer pulmonar cu celule mici (SCLC). 

Marea majoritate, circa 85%, dintre cancerele pulmonare se încadrează în categoria denumită cancer pulmonar cu celule non-mici. Deși acest tip de cancer pulmonar progresează mai lent decât SCLC, 40% dintre cancerele pulmonare cu celule non-mici se vor fi răspândit dincolo de plămâni până când este diagnosticat.

"În timp ce mulți nefumători pot dezvolta cancer pulmonar, factorul de risc cel mai prevalent pentru NSCLC este fumatul", explică Roy S. Herbst, MD, PhD, șeful de oncologie medicală de la Yale Medicine Cancer Center.

Fumatul, factorul principal care duce la cancerul pulmonar cu celule non-mici

Expunerea generală la fumat - cu cât fumați mai mult timp și cu cât fumați mai multe pachete de țigări - crește riscul de a dezvolta acest tip de cancer. Detectarea timpurie oferă cea mai bună prognoză pentru acest tip de cancer pulmonar, deoarece multe cazuri de NSCLC nu sunt detectate până când s-au răspândit (metastazat) în alte zone ale corpului. Tratamentele pentru NSCLC includ chirurgia, chimioterapia, radioterapia și terapia țintită.

"Standardul de îngrijire pentru tratamentul cancerului pulmonar s-a schimbat în ultimii cinci ani, datorită avansurilor în cercetarea clinică la care au contribuit pacienții noștri. Există o adevărată speranță în domeniu că putem îmbunătăți și prelungi viața pacienților", spune Anne Chiang, MD, PhD, oncolog medical de la Yale Medicine care tratează cancerele pulmonare. 

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Ce este cancerul pulmonar cu celule non-mici

NSCLC este cel mai comun tip de cancer pulmonar. Ca toate cancerele, NSCLC începe la nivel celular și determină ca celulele anormale din plămâni să se reproducă rapid și să scape de sub control. NSCLC-urile sunt carcinomatoase, adică cancere ale celulelor care căptușesc suprafața căilor respiratorii ale plămânilor. Acestea includ bronhiile, bronhiolele și alveolele.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici, tipuri

Plămâni - FOTO: Freepik@RobertBodnarT

Există trei tipuri principale de NSCLC, categorizate în funcție de tipul de celule afectate de cancer:

Adenocarcinomul reprezintă 40 la sută din toate diagnosticările de NSCLC. Adenocarcinomul afectează atât fumătorii, cât și nefumătorii. Adenocarcinomul începe de obicei în zonele exterioare ale plămânului, în celulele producătoare de mucus care căptușesc mici căi aeriene, numite bronhiole. Adenocarcinomul tinde să crească mai lent decât alte tipuri de cancer pulmonar, ceea ce poate contribui la o prognostic mai bună.

Carcinomul cu celule scuamoase, cunoscut și sub numele de carcinom epidermoid, este al doilea cel mai comun tip de NSCLC, reprezentând 25 până la 30 la sută din toate diagnosticările de NSCLC. Celulele scuamoase, celule subțiri și plate care căptușesc suprafețele organelor, se găsesc în căptușeala bronhiilor.

Aceste cancere au o probabilitate mai mare de a se răspândi în alte zone ale corpului, făcându-le mai dificil de tratat. Carcinomul cu celule scuamoase este asociat mai strâns cu fumatul decât orice alt tip de cancer pulmonar.

Carcinomul cu celule mari este o formă rară de NSCLC, reprezentând doar 10 până la 15 la sută din toate diagnosticările. Poate apărea oriunde în plămân și tinde să fie agresiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel