Doar 10% dintre pacienții români DIALIZAȚI, pe lista de așteptare

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Doar 10% dintre pacienții români DIALIZAȚI se află pe lista de așteptare a unui transplant, FOTO Pexels @gral
Doar 10% dintre pacienții români DIALIZAȚI se află pe lista de așteptare a unui transplant, FOTO Pexels @gral

România are în jur de 11.000 de pacienți dializați, iar în transplant sunt aproximativ 2-3.000 de pacienți.

România are în jur de 11.000 de pacienți dializați, iar în transplant sunt aproximativ 2-3.000 de pacienți, iar cifra, ca prevalență a supleerii renale, duce țara noastră în primele locuri 10 locuri.

Prof. dr. Adrian Covic, de la UMF "Grigore T. Popa" din Iași, șeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Clinic "Dr C.I. Parhon" din Iași și directorul Programului de Transplant Renal, a fost invitatul zilei la ACADEMIA DE SĂNĂTATE, unde a vorbit despre actualitățile în transplantul renal și despre donarea de organe.

”Dacă ne referim la cei 11.000 de pacienți pe dializă și că tot vorbim de transplant, v-aș ruga să ne spuneți care sunt criteriile după care un pacient aflat pe dializă este inclus pe lista de transplant”, a spus Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.

”În momentul de față, și noi și toți colegii noștri care lucrează în centre de dializă sau în centre de dializă vor pleca a priori că orice pacient dializat sau chiar într-un stadiu terminal, imediat predializă, poate fi listat. De la acest element, pornim în jos și tot tăiem, într-un sens foarte corect, într-un sens bine documentat de lege și de niște criterii. Evident, prima restricție este dacă cel de pe listă nu își dorește un transplant. Dacă cel de pe listă, de exemplu, are o vârstă, care și la noi și în țări din Europa, este  dincolo de posibilitatea de a primi un transplant, să spunem 85-95 de ani, dacă un astfel de pacient are o boală terminală, alta decât cea renală severă, un cancer. Dacă un astfel de pacient are o serie de comorbidități severe și acestea însumate fac ca riscul operator  să fie net mai mare decât beneficiul de a fi transplantat. Evident, toate primes cu un anumit punctaj și se însumează și se încearcă să se ofere o speranță de viață unui pacient transplantat mult mai mare dacă pacientul nu ar fi transplantat”, a declarat Prof. dr. Adrian Covic în cadrul emisiunii ACADEMIA DE SĂNĂTATE.

România este una dintre țările extrem de stricte

De asemenea, Prof. Dr. Adrian Covic a subliniat că aceste criterii sunt bine statuate, fiind prinse într-o serie de norme și de legi.

”Noi nu am inventat roata, așa cum știți, România este una dintre țările extrem de stricte în momentul de față și în care legea transplantului a fost extrem de bine respectată pe toate palierele sale, de modul cum se efectuează până la modul cum se selectează potențialii primitori”, a mai explicat Prof. Dr. Covic.   

Întrebat care este numărul de pacienți, din rândul care aflați pe dializă, care ar putea să ajungă candidați după parcurgerea tuturor criteriilor, Prof. Dr. Covid a precizat că îi este foarte greu să dea o astfel de cifră.

”Din nefericire, aceste criterii sunt aplicate mai ales de marile centre de nefrologie din locurile unde și de unde se face transplantul, mai precis, Iași, Cluj, București. Nu aș fi așa de sigur că cineva dintr-un centru de dializă din Medgidia, Dorohoi sau vreun oraș mic din Transilvania va avea aceași rigoare în a lista automat toți pacienții potențiali. Dar groso-modo, cred că există la nivel național o listă de așteptare de vreo 10%, de vreo mie de pacienți care ar putea să fie și mâine transplantați”, a mai spus Prof. Dr. Covid, care a adăugat că în centrul de la Iași lista de așteptare are în jur de 300-400 de pacienți.   

Vezi și: Problema României în donarea de organe. Covic: România a pierdut din DOUĂ mari motive! Asist la o DĂRÂMARE a valorilor morale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel