Pastila care țintește cancerul. Funcționează fără efecte secundare

Pastila care țintește cancerul. Funcționează fără efecte secundare
O echipă internațională de cercetători a realizat un progres major în medicina respiratorie prin dezvoltarea unui sistem inovator de livrare a terapiilor genetice direct în plămâni. Această descoperire ar putea revoluționa tratamentele pentru afecțiuni grave, precum cancerul pulmonar și fibroza chistică.
Nanoparticule pentru terapie genetică țintită
Conducătorul studiului, Gaurav Sahay, de la Colegiul de Farmacie al Universității de Stat din Oregon, împreună cu parteneri de la Oregon Health & Science University și Universitatea din Helsinki, au dezvoltat un nou tip de nanoparticulă capabilă să transporte în siguranță și eficient molecule de ARN mesager (mRNA) și instrumente de editare genetică direct către celulele pulmonare.
"Am testat peste 150 de materiale până să descoperim această nanoparticulă inovatoare. Această metodă permite livrarea precisă a terapiilor genetice, ceea ce ne oferă posibilitatea de a trata afecțiuni complexe direct la nivelul plămânilor", a explicat Sahay, potrivit SciTechDaily.
Rezultate promițătoare în testele pe animale
În experimente realizate pe șoareci, tratamentul a încetinit creșterea tumorilor pulmonare și a îmbunătățit funcția pulmonară afectată de fibroza chistică - o boală genetică cauzată de o mutație a unei singure gene.
"Am reușit să activăm sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului și, în același timp, să restabilim funcția pulmonară în cazul bolii genetice, fără efecte secundare nocive", a afirmat Sahay.
Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, o strategie chimică pentru a crea o bibliotecă largă de lipide țintite către plămâni, care formează baza sistemului de livrare. Aceste lipide pot fi personalizate pentru a ajunge la diferite organe, deschizând calea unor terapii genetice adaptate unei varietăți de boli.
"Metoda de sinteză simplificată facilitează proiectarea viitoarelor terapii pentru un spectru larg de afecțiuni", a explicat Sahay.
Perspective și colaborări
Studiile au fost publicate recent în prestigioasele reviste Nature Communications și Journal of the American Chemical Society. Echipele implicate includ cercetători de la Universitatea de Stat din Oregon, Oregon Health & Science University și Universitatea din Helsinki.
"Obiectivul nostru pe termen lung este să creăm tratamente mai sigure și mai eficiente, livrând instrumentele genetice potrivite în locul potrivit. Acesta este un pas major în acea direcție", a concluzionat Gaurav Sahay.
-
LIVE Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-