Dr Adrian Marinescu: În două săptămâni vom avea o creștere clară a cazurilor de COVID-19; În martie vom avea un „update” al vaccinului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a declarat, luni, că în țara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creștere „clară” a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și se așteaptă ca în februarie, martie și aprilie să existe „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.

„Ceea ce deja se vede este o creștere nu exponențială deocamdată a cazurilor de COVID, dar este o creștere și se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creștere clară. Mă aștept ca lunile februarie, martie și aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (...) Mă aștept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecții și marea problemă va fi de a gestiona situația, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a explicat Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dr Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat și au și trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de COVID-19 și de a ajunge la terapie intensivă.

Dr Adrian Marinescu a completat că se așteaptă ca în luna martie să apară „un update” al vaccinului anti-COVID.

„Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeași eficiență pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Așteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni și este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au și boosterul au o protecție bună inclusiv în raport cu Omicron. Aici protecție va însemna cei care s-au vaccinat, cei care au trecut prin boală sau cei care le-au făcut pe amândouă. Cei care sunt protejați vor avea o probabilitate mică de a face o formă complicată, să ajungă la terapie intensivă”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balș”, pentru  Agerpres.

El a menționat că, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină ar fi mai mic în comparație cu varianta Delta.

„Dacă ne uităm la tot ceea ce am văzut în Africa și chiar în Europa toate lucrurile merg către această idee (cazuri mai puțin grave la Omicron față de Delta). Nu înseamnă însă că, dacă sunt mai puține, nu vom avea probleme, pentru că, și dacă este un procent mic, numărul de infecții dacă într-adevăr ajunge să fie exploziv acel procent mic înseamnă un număr de persoane vulnerabile care fac forme severe chiar și critice. Rata (de mortalitate) clar va fi mai mică, dar trebuie să fim atenți și prudenți, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populația Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie și, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai ușor niște concluzii legate de Europa și, mai ales, de România”, a indicat Adrian Marinescu.

Conform acestuia, actualele antivirale au și ele o eficiență mai scăzută în fața tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.

„Ele sunt utile (noile medicamente) în măsura în care am o testare făcută la debutul simptomatologiei, un diagnostic care să fie rapid, după o evaluare și un tratament care va însemna tratament după prescripție. Ar putea să o facă medicul de familie. Din păcate, antiviralele existente acum au, de asemenea, o eficiență mai redusă. Așa cum vom avea nevoie de un vaccin care să fie în varianta nouă, avem nevoie și de antivirale care să fie mult mai țintite și să sperăm că vor ajunge cât de repede și la noi, mai ales că vorbim de administrare pe cale orală care se poate face și la domiciliu și să o facă medicul de familie, de exemplu”, a mai explicat directorul medical al Institutului „Matei Balș”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel