Dr Bogdan Pârlițeanu, de ce a ajuns cancerul de prostată mai letal decât cel de sân

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Dr Bogdan Pârlițeanu a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, cum se face că în ultimii ani cancerul de prostată face mai multe victime decât cancerul de sân. Iată ce a înclinat balanța în favoarea femeilor.

Doctorul Bogdan Pârlițeanu este medic specialist urologie la Spitalul Clinic Sanador. El a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, că scăderea numărului de decese cauzate de cancerul la sân se datorează campaniilor masive de conștientizare, care însă nu sunt similare și când vine vorba de cancerul de prostată.

„De-a lungul timpului s-au schimbat mult, cel puțin în ultimii cinci-șapte ani în tot ce înseamnă monitorizare, depistare precoce, urmărire și tratament, cel puțin atât când vorbim de cancerul de prostată, cât și la restul, am dat exemplul cancerul de sân. Cel puțin din America vine o propagandă foarte puternică, și nu numai, pe tot globul este o puternică publicitate legată de susținerea asociațiilor de cancerele de sân", arată medicul.

Acesta a subliniat că practic, datorită acestui curent, femeile au devenit mai atente și mai conștiente de pericol, iar cancerul de sân este depistat mult mai devreme decât era înainte.

Programare Sanador

Femeile sunt conștiente de pericol, bărbații se neglijează

„Cancerul la sân se descoperă mult mai precoce, se investighează mult mai repede, sunt mult mai conștiente de posibilitatea acestei patologii, în timp ce bărbații se neglijează. Aici este o problemă, o neglijare din partea bărbaților, și poate nu neapărat o neglijare, ci o lipsă de informare a pacientului, a bărbatului. Marea majoritate a bărbaților, cel puțin din cei care vin la mine la cabinet, mă întreabă „domnule doctor, am probleme cu prostata?" Eu încerc să le explic că nu întotdeauna prostata e problema! Nu mai vorbim de am sau nu prostată, vorbim despre simptome urinare joase. trebuie să urmărim tot ce înseamnă, orice patologie poate determina o patologuie asemeni unei prostate, chiar dacă aceasta este mică. Încerc să le epxlic pacienți „chiar dacă aveți un adenom de prostată, nu trebuie să rămâneți cu impresia că doar asta este boala dumneavoastră". Omul poate avea două boli cu aceleași simptome", arată dr Bogdan Pârlițeanu.

Asta înseamnă, spune specialistul, că același pacient poate avea și adenom de prostată, adică hiperplazia prostatică, dar și cancerul. „Pot fi sincrone. Și atunci pacientul pe de-o parte nu mai înțelege acest lucru, este un pic bulversat, pe de altă parte, începe și regretă perioada are întârziere. Acu, la nivel Global, cel puțin în Europa de Vest, sunt 200 de cazuri la suta de mii de locuitori diagnosticate anual de cancer de prostată. Pentru ca s-a ajuns la o rată de deces mult mai mare, într-adevăr pot spune că nici noi ne laudam, încă nu avem o evidență clară a oamenilor cu cancer de prostată, a complicațiilor cancerului de prostată, pentru că de fapt de aici apar decesele. Nu cancerul te va omorî, ci complicațiile lui".

Care sunt tipurile de cancer urologice și cum se investighează ele, aflați în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel