Dr Cosmina Stoleriu: cei vaccinați inclusiv cu booster au un mare avantaj în fața COVID

Adisa Codruț |
Data publicării:

Medicul specialist Cosmina Stoleriu a explicat pentru repreznetanții Ro Vaccinare avantajele pe care le oferă vaccinul anti-COVID, inclusiv a treia doză, asupra organismului.

Medicul specialist Cosmina Stoleriu a explicat, pentru Facebook Ro Vaccinare, cum vaccinul anti-COVID protejează persoana care l-a făcut.

Iată explicația:

”Cât se poate de simplu: chiar dacă se infectează, cei vaccinați inclusiv cu booster au un mare avantaj în fața bolii! “Dragi prieteni, m-am gândit să împărtășesc cu voi o imagine de la conferința medicală pe tema Covid la care am participat azi (DGIIN, München). Este o poză foarte ilustrativă privind protecția individului în funcție de statusul vaccinal.

În prima imagine este vorba de individul nevaccinat și fără protecție imună la care virusul o dată intrat în organism dezvoltă forme severe cu afectare pulmonară gravă (majoritatea pacienților care au nevoie de internare din cauza afectării pulmonare și a unui necesar crescut de oxigen).

În a doua imagine avem individul care este vaccinat, inclusiv cu doza 3 (high responder): el dobândește Anticorpi de tip Ig A care își dezvoltă activitatea la nivelul mucoasei nazale (în imagine acele litere Y albastre) precum și Anticorpi tip Ig G în sânge (în imagine literele Y galbene și portocalii) precum și limfocite tip T cu memorie (acele mingi violete care stau în poartă). La aceste persoane virusul nu reușește să treacă de "poarta" nazală datorita protecției ridicate încă de la acest nivel prin anticorpii tip Ig A.

Iar în ultima imagine e individul vaccinat inclusiv Booster, care totuși se infectează cu virusul Sars-CoV2. La acești indivizi Anticorpii de tip Ig A de la nivelul mucoasei nazale scad în timp după vaccin (low responder) așa încât virusul reușește să treacă de poarta nazală și să ajungă în organism. În timp foarte scurt însă intervin Anticorpii tip Ig G din sânge precum și Limfocitele T și neutralizează virusul așa încât aceste persoane dezvoltă forme ușoare sau moderate de boală, iar testele se negativează repede.

Aceasta este explicația pentru persoanele vaccinate care totuși se infectează cu virusul SARS-CoV2. În concluzie, cei vaccinați inclusiv cu booster au un mare avantaj în fața bolii. Această imagine este valabilă pentru persoanele competente imun și care dezvoltă un răspuns imun adecvat postvaccinal. Imaginea este în limba germană, dar imaginile sunt foarte elocvente.Vă doresc tuturor multă sănătate!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel