Dr Florescu: Varianta Delta a COVID ucide tineri fără comorbidități! Niciun pacient vaccinat complet nu a făcut formă severă de boală!

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: MAPN
Foto: MAPN

Conf dr Simon Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, spune că varianta Delta de coronavirus ucide din ce în ce mai mulți tineri fără comorbidități. Ea atrage atenția că niciun pacient vaccinat complet nu a făcut forma gravă de COVID și nici nu a decedat. 

Potrivit bilanțului uneia dintre unitățile de primă linie în lupta împotriva COVID-19, Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, în ultimele zile s-au înregistrat patru decese ale unor bărbați cu vârste de 32, 37, 53 și 62 de ani, toți nevaccinați și fără comorbidități. Managerul Spitalului, conf dr Simin Aysel Florescu, trage un semnal de alarmă în privința acestui fapt extrem de îngrijorător: tulpina Delta este cu mult mai periculoasă decât variantele anterioare și mulți tineri ajung la spital în stare gravă.

„Din păcate, este un lucru absolut dramatic, nu numai îngrijorător, pentru că este vorba despre pacienți care aveau familii tinere, copii mici, care nu aveau niciun fel de boli cunoscute și nimic din cele pe care să le putem diagnostica noi, erau deci niște oameni sănătoși, și care au murit cu zile din cauza acestei boli din simplu motiv pentru că nu erau vaccinați și, în al doilea rând, pentru că au venit la spital foarte târziu din momentul în care a debutat simptomatologia bolii. Au venit către ziua a zecea de le debut, lucru care face sarcina noastră aproape imposibilă în aceste condiții", a explicat dr. Simin Florescu, într-o intervenție telefonică, luni, la Antena3. 

Potrivit medicului, valul al patrulea vine cu o tulpină mutantă virală care determină cazuri mai grave.

„Este evident că acest val vine cu o tulpină mutantă virală, care tulpină este din ce în ce mai evident că determină cazuri mai grave, cazuri mult mai grave ca înainte, la pacienți mult mai tineri ca înainte. Deja se vorbește și în alte țări ale lumii se vorbește despre cazuri la copii, în afară de cele la adulții tineri pe care le vedem noi deocamdată. Și este vorba de o tulpină care, din fericire, este încă acoperită de vaccinurile existente. Ăsta este un lucru foarte important. Avem armele cu care să luptăm împotriva acestei tulpini - de ce nu le folosim? Aceasta este întrebarea și stupefacția noastră, a doctorilor. De ce nu le folosim? De ce nu le folosește populația? De ce nu se vaccinează? De ce trebuie să fim puși în situația în care explicăm unor familii tinere că nu-i mai putem salva pe frații lor, pe soții lor?”, a întrebat medicul.

COVID-19, ca la loterie: nu știm cine va lua boala

Tinerii care au murit, a explicat dr Simin Florescu, erau tineri care se plimbaseră prin țări străine, fuseseră la mare, „acolo începuse toată drama, înghesuiala de pe Litoral.  Și din păcate nu putem să spunem că dacă mâncăm sănătos și facem sport nu ne îmbolnăvim. Am avut atâtea cazuri de pacienți care aparent nu aveau niciun fel de problemă de sănătate anterioară, dar care au făcut o formă severă de boală, încât noi nu mai putem spune asta. Deci, nu știm pe cine o să lovească și cum o să lovească. Acesta este motivul pentru care noi recomandăm tuturor și insistăm pe lângă fiecare dintre cunoștințele noastre, oamenii din jurul nostru, să se vaccineze, pentru că nu au de unde să știe dacă pe ei nu îi va lovi în cel mai sever mod cu putință. Este imposibil! Este posibil să facă o formă ușoară, dar nu vom ști, nu știm! De aceea există vaccin! (...) Începe să scadă vârsta la care lovește mai puternic acest nou virus. Tot ce putem face pentru copiii sub 12 ani în acest moment este să vaccinăm tot restul lumii de peste 12 ani, ca cei mai mici să fie protejați! Cât privește campania de vaccinare, (...) succesul pentru noi ar fi dacă toată lumea s-ar vaccina cât mai repede cu putință, să nu mai dăm drumul la alte mutații, la alte manifestări. Am mai fost campanii de vaccinare masive în istoria omenirii, cum ar fi vaccinarea anti-variolică, cea care a reușit să stârpească complet boala. Variola este singură boală infecțioasă care a fost eradicată de pe toată suprafața pământului cu adevărat, ca toate formele posibile, prin această campanie masivă de vaccinare, care a durat mult mai puțin pentru că lumea a fost mai receptivă atunci. Variola omora jumătate din oamenii pe care-i infecta, deci lucrurile erau evidente. Și acum dacă am putea să convingem lumea să apuce cu amândouă mâinile acest vaccin care există practic peste tot și să și-l facă, lucrurile s-ar rezolva mult mai repede și evident mult mai bine. Dacă noi continuăm să avem reticențe față de vaccin, să spunem că boala nu există, că vaccinul nu este bun și tot felul de teorii bizare pe care le-am auzit de la anti-vacciniști, vom continua să generăm în continuare noi tulpini, noi cazuri severe și tot felul de alte manifestări noi pe care le vom vedea cu ochii noștri de-a lungul următoarelor luni”. 

Persoanele vaccinate nu fac forme grave de boală!

Specialistul atrage atenția că persoanele nevaccinate sau vaccinate incomplet sunt la cel mai mare risc. 

„Și după cum ați văzut și în statisticile CNSCBT-tului nostru este foarte clar că toate cazurile severe apărute în ultimele săptămâni și aproape toate decesele sunt, din păcate, ale pacienților nevaccinați sau vaccinați incomplet. Niciun pacient vaccinat complet nu a făcut formă severă de boală și nu a generat cazurile fatale!”, a punctat medicul infecționist. 

Întrebată dacă a văzut ca medic vreun pacient cu o evoluție dezastruoasă care să fi regretat că nu s-a vaccinat, dr. Simin Florescu a răspuns:

„Din păcate, la cei care au ajuns să decedeze prin COVID n-au mai apucat să-și exprime această opțiune, dar am auzit din partea familiilor aceste remarci și aceste regrete care erau mult prea tardive”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel