Dr Florin Mihălțan: Evali, o nouă boală indusă de țigara electronică. Simptome

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tigarile electronice de tip vaping baga din ce în ce mai multe persoane în spital
Tigarile electronice de tip vaping baga din ce în ce mai multe persoane în spital

Profesorul doctor Florin Mihălțan a explicat că a apărut o nouă afecțiune indusă de țigara electronică și o nouă consecință a fumatului – numită Evali-, o boală care în România este necunoscută.

Potrivit profesorului doctor Florin Mihălțan, semnele prezente ale afecțiunii sunt: tahicardie, febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respirație), hipoximie.

„Evali - o nouă afecțiune indusă de țigara electronică, o noua consecință a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu niște victime recrutate din rândul adolescenților. Dinamica este îngrijorătoare. (...) Ce este în aceste țigări electronice? (...) Se pedalează foarte mult pe agenți aromatizanți, dar există o multitudine de alți compuși care sunt inhalați de acești vapers și care sunt dăunători. (...) Unii susțin că această țigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin inițiative proprii un adolescent doritor să mai încerce și alte lucruri. Pentru mulți dintre aceștia doar consumul acelei țigări electronice cu nicotină este dăunător. (...) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată și de unele expresii gastrointestinale și simptome sistemice și aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie", a explicat Mihălțan în cadrul unui eveniment organizat la Constanța, de Institutul „Marius Nasta"".

El a menționat că unul dintre compușii lichidului din țigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm. „El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. (...) Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relații cu leziuni pulmonare", a subliniat Florin Mihălțan, citat de Agerpres.

Cum poate fi tratată

Deocamdată, există două linii de terapie pentru această boală: antibiotice și corticoizi.

„Avem o nouă afecțiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aș zice fără menajamente cei care promovează siguranța acestor produse, și bineînțeles și doctorii care nu sunt educați să stopeze, și ONG-urile, guvernele, țările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câștiguri imediate și pe contribuția la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construiește la ora actuală un întreg eșafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în fața unui consumator de țigară electronică. Se discută de foarte multe relații inclusiv cu drogurile și care dau de gândit", a arătat profesorul.

În opinia acestuia, cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun.

„Cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este să mărești taxa pe pachetul de tutun. Dacă mărești cu 10% taxa, se lasă între 3-5% dintre fumători, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiți de acasă", a mai arătat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel