Dr Gabriela Saulea: Pacientul pierde din politica prețului cel mai mic la medicamente

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Dr Gabriela Saulea, reprezentant FABC, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical, despre efectul politicii prețului cel mai mic la medicamente aspura pacientul oncologic

 

Dr Gabriela Saulea, coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), una dintre cele mai cunoscute și mai mari asociații de pacienți din țară, spună că până la accesul la medicament, pacientul oncologic are de străbătut mulți alți pași.

"În primul rând, ce e de subliniat în cazul pacientului oncoligic, este că traseul său, de la momentul în care diagnosticat, până la momentul tratamentului și a monitorizării și a ținerii lui în viață cât mai mult timp, în condiții cât mai bune, e un traseu lung. Adică, pacientul, în primul rând, trebuie diagnosticat precoce. Pentru asta avem nevoie de educația pacientului, de campanii, de tot felul de investiții, astfel încât pacientul să ajungă cât mai repede la medic. Avem nevoie de o rețea de medici d e familie care să-l preia, ori, în România, știm că medicii de familie, servesc în general, în medie, un medic la 1300 de pacienți. Deci nu este atât de simplu să accesezi un medic de familie", explică medicul.

 

Iar acesta este doar începutul. Pacientul oncologic urmând să aibă nevoie de multe alte investigații.

"După ce a trecut de medicul de familie, este trimis la specialist, unde începe investigația. În cazul pacientului ocologic, această investigație poate presupune imagistică, poate presupune așteptare, cozi de așteptare pentru că nu sunt fonduri pentru a se face diagnosticul la timp. Poate chiar o intervenție chirurgicală, pentru că avem tratamente specifice, și atunci trebuie să punem un diagnostic cât mai specific.
O întreagă situație care pentru pacient înseamnă săprtămâni sau luni de întârziere, care se traduc prin luni pierdute de viață", mai spune dr Saulea. 

Odată străbătute aceste etape, pacientul poate lua calea farmaciilor, pentru tratament. Însă, potrivit medicului, politica prețului cel mai mic este clar perdantă pentru pacientul oncologic, care poate întâmpina probleme în accesul la medicamente.

"După tot acest lung drum, pe care pacientul îl face și, în sfârșit, ajunge în momentul în care are rețeta, cu tratamentul potrivit pentru boala lui și pentru patologia lui, ajunge în farmacie și descoperă că nu găsește medicamentul . De ce? Fie pentru că medicamentul este prea ieftin, și atunci nu mai este adus în țară, pentru că nu mai este de interes pentru comerciant, fie taxele sunt prea mari și condițiile economice nu sunt favorizante pentru a fi adus, fie medicamentul, deși e ste adus în România, este exportat imediat, pentru că este vîndut mai scump în alte țări. Prin urmare, această politică de prețul cel mai mic, pe care noi o aplicăm în România, este clar perdantă pentru pacientul oncologic. Se aplică vechea vorbă din popor, când ești sărac, nu-ți permiți lucruri ieftine, și atunci, exact asta se întâmplă. Practic noi încercăm să facem economie, dar de fapt ne scumpim și mai mult pierde",explică medicul. 

"Pentru că ce se întâmplă cu acest pacient în clipa în care nu găsește un tratament ieftin, pentru o schemă care i-ar fi lui potrivită, medicul este forțat să-l pună, poate, pe o schemă mai scumpă", a subliniat specialistul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel