"Doctor Google", CAPCANA unor informații neverificate prin consult medical. Medic, mesaj FERM: Google nu a depus jurământul lui Hipocrate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Doctor Google - Foto: Freepick @master1305
Doctor Google - Foto: Freepick @master1305

Doctor Google este cel la care apelează mulți oameni, însă informații neavizate de pe site-uri neverificate sau forumuri pot pune într-un real pericol sănătatea. 

De multe ori, părinții îl consultă pentru prima dată pe Doctor Google, crezând că vor găsi răspunsul la o durere pe care o simt, însă, potrivit specialiștilor această variantă nu este una potrivită pentru că poate pune în pericol sănătatea copiilor, sau, îi poate alarma inutil pe părinți.

În societatea actuală, informațiile cele mai la îndemână se găsesc pe internet sau forumuri, sau grupuri de părinți. Numai că nu peste tot informațiile sunt veridice.

Când este vorba de sănătatea copiilor, situația este și mai delicată, atrag atenția medicii.

Specialiștii avertisează că Google nu ar trebui să mai fie principala sursă de informare atunci când vine vorba despre sănătate, nu ar trebui să ne mai căutăm boli și diagnostice dintr-o simplă căutare pe Google, ci ar trebui să apelăm la medici atunci când este cazul.

Administrarea de medicamente, doar după recomandarea medicilor

Medicii specialiști îi sfătuiesc pe părinți să nu aplice tratamente pentru copiilor lor după sfaturile găsite pe Internet. Este nevoie de un consult de specialitate, înainte de a administra orice fel de medicament.

”În primul rând, doamnele trebuie să știe faptul că în acest grup nu se rezolvă urgențele medicale și nu înlocuiește un consult medical. În cazuri de acest gen, recomandăm ferm un consult la medicul specialist.

Am informat de la bun început care este scopul acestui grup si am reamintit opţiunile in caz de urgente medicale. Daca mama/părintele nu recunoaște urgenta, noi urmărind permanent solicitările care apar, vom direcționa mama către unitatea medicala competenta: cabinet medical/serviciul de urgente, în funcţie de situaţie.

Încercam, pe cat posibil, să atenţionăm când este momentul pentru a apela la un consult medical, în funcție de caz”, a declarat medicul psiholog clinian Claudia Lupuleac, în exclusivitate pentru DC Medical.

Informațiile eronate pot avea consecințe grave

Informațiile obținute pe de Internet nu sunt concludente, fără o părere avizată din partea cadrelor medicale și fără un consult de specialitate.

”Părinții nu ar trebui să își facă un obicei în a căuta răspunsuri medicale la problemele de sănătate ale copiilor prin intermediul motoarelor de căutare, deoarece pot cădea într-o capcană de informații inadecvate care ar putea să-i inducă în eroare și care fie să-i alarmeze inutil, fie să le asigure o reasigurare falsă și să pună în pericol sănătatea copilului.

Atunci însă când doresc să se informeze, părinții pot apela la site-urile afiliate unor centre sau instituții medicale, pagini de socializare care au ca obiect îngrijirea sănătății și a căror moderatori sunt medici sau specialiști în domeniul medical.

Părinții ar trebui să știe însă că Google nu poate înlocui consultația unui medic/specialist pentru simplul fapt că acesta nu a depus jurământul lui Hipocrate, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să manifeste înțelepciune cu privire la sfaturile găsite online”, ne mai spune medicul Claudia Lupuleac.

"Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel