EXCLUSIV Dr. Irinel Popescu, folosit în reclame false la medicamente: Vă păcălesc să dați bani pe produse toxice

irinel-popescu_79078000 Acad. Prof. dr. Irinel Popescu, DC Medical

Imaginea medicului Irinel Popescu, folosită pentru a vinde "medicamente minune": Infractorii vă păcălesc

Informația de orice fel circulă cu o viteză amețitoare pe toate platformele de social media, iar granița dintre adevăr și manipulare devine tot mai greu de trasat și de gestionat.

Sănătatea publică se confruntă de ceva timp cu dezinformarea prin inteligență artificială, în care imaginea unor medici cunoscuți este folosită pentru promovarea unor produse sau medicamente.

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, reputat medic și membru al Academiei Române, a tras un semnal de alamă și a vorbit despre faptul că a fost ținta unor astfel de reclame false.

Acad. prof. dr. Irinel Popescu a subliniat necesitatea unei reacții ferme și asumate la nivel instituțional și societal, în fața acestui fenomen.

”La început, n-am dat atenție. Am considerat că e vorba de un fenomen minor. Cu timpul însă, clipuri de acest fel s-au înmulțit și am reflectat mult mai serios la efectele pe care le pot avea. 

Am decis să încerc să fac ceva. Iar acest "ceva" se adresează, în primul rând, populației care este păcălită. Unii cheltuiesc inutil bani pe niște medicamente care pot fi inclusiv toxice.

Pe de altă parte populația este dezinformată. Astfel, populația ajunge, în această epocă a post-adevărului despre care tot vorbim, într-o stare de confuzie din care foarte greu se mai poate ieși.

Noi încercăm, cu aceste emisiuni precum Academia de Sănătate să informăm publicul asupra ultimelor noutăți, asupra a ceea ce este valid în medicină, în știință, ce se recomandă. 

Pe aceste rețele de socializare, și-au făcut loc infractorii. Nu am nicio ezitare să folosesc acest termen. Infractori care dezinformează, și nu dezinteresat, și promovează așa-zise medicamente, în urma cărora câștigă în mod ilicit, fraudulos, niște bani și care, în plus, contribuie la dezinformarea publicului.

De asemenea, folosesc imaginea unor lideri de opinie - mi-aș permite să le spun astfel – din lumea medicală, iar asta, sigur, atrage după sine o afectare a acestei imagini.

Pentru că un pacient sau un cetățean care vede un medic făcând reclamă unui medicament, mai ales unui așa-zis medicament, despre care n-a auzit nimeni, își pune semne de întrebare cu privire la profesionalismul celui care apare în clipul respectiv.

Ca atare, cred că a sosit momentul unei dezbateri serioase. Pentru că ne uităm cât de vigilent e CNA-ul cu orice derapaj într-o emisiune media – și, pe bună dreptate. În același timp, însă, putem să ne punem întrebarea: de ce nu există aceeași exigență în cazul unui fenomen infracțional?

Sigur, acolo e vorba de opinii care nu au, la bază, dovezi irefutabile și care pot fi sancționate – opiniile sau postul respectiv de televiziune ori de radio. Aici, însă, e vorba de un fenomen infracțional, de o înșelătorie programată, în care, în mod fraudulos, se folosește imaginea unor medici", a declarat acad. prof. dr. Irinel Popescu, în introducerea emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi declarațiile aici:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250