Dr Laura Zarafin, despre infecția cu SARS-CoV-2 în spitale! Adevărul ascuns

Izoleta. Foto: MAI
Izoleta. Foto: MAI

Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, arată un adevăr ascuns al pandemiei COVID-19: acela legat de transferul pacienților pozitivați COVID-19 într-un spital, dar duși să fie tratați într-o altă unitate „ca să nu infecteze restul pacienților” 

Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, spune că atunci când pacienții internați și operați într-un spital non-COVID se infectează după ce stau în acel spital, e clar că unitatea medicală respectivă are un focar, care trebuie tratat ca atare. 

„Adevărul gol-goluț, lipsit de orice înflorituri, adevărul pe care îl știe deja orice cadru medical, adevărul pe care doar îl intuiam și s-a confirmat deja cu vârf și îndesat, adevărul pe care nimeni nu îndrăznește să îl rostească onest și cu voce tare, adevărul ultimelor luni este simplu, limpede cristal, evident pentru oricine gândește cu propriii neuroni și nu în logica fricii sau a ipocriziei; acest adevăr simplu se poate rezuma la o simplă frază: „infecția cu SARS-CoV-2 este infecția nosocomială a anului 2020” . 

Degeaba încearcă unii sau alții dintre colegii noștri medici din toate specialitățile din spitalele zise „non-Covid”  să ne convingă că transferul intraspitalicesc (după ce pacienții au fost ținuți una - două - trei săptămâni la ei)  spre  spitale „suport Covid”  ar avea vreo rațiune medicală sau epidemiologică sau de reducere a riscului infectării personalului...

Nu este decât o mare iluzie că există spitale „non-Covid” și spitale „Covid”. 

Nu înseamnă că e vina personalului medical! Nicidecum...

Pur și simplu acest virus este extrem de contagios și era evident de la început că spitalele vor fi focare. Era evident nu numai pentru că virusul este extrem de contagios, ci și pentru că rezultatele negative la PCR există și sunt în procent de peste 30%, dar și pentru că în spitale vin oameni bolnavi, cei mai mulți cu boli severe, cancere avansate, imunodeprimați, etc. 

Am avut 5 luni să înțelegem asta și fiecare spital a avut 5 luni ca să își organizeze propriul spațiu de triaj și propria zonă pentru pacienții pozitivi la PCR pentru SARS-CoV-2.

De ce ne facem că nu înțelegem acest lucru extrem de simplu? Poate pentru că unora le convine ping pong-ul stupid între spitale, nejustificat medical, dar consumator de timp, nervi și bani pentru colegii de la ambulanță. Sunt pacienți plimbați între 2-3 spitale. 

Și nu în ultimul rând, cred că ar fi bine să înțelegem odată că acest virus va trăi cu noi sau noi va trebui să învățăm să conviețuim cu el ani de zile. Ce facem?

Operăm în spitale „verzi” și când pacientul se pozitivează îl pasăm cu multă „colegialitate” altora, celor din spitalele „roșii”, colegi chirurgi și ei, transformați în „pansatori ai plăgilor” operațiilor făcute de alții????

Ce logică are o asemenea strategie?”, se întreabă, retoric, medicul ATI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0