Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare

Dr Ștefan Voiculescu. Foto: DC Medical
Dr Ștefan Voiculescu. Foto: DC Medical

Dr Ștefan Voiculescu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical, despre pericolul cancerului la sân, când și de ce apare.

 

Dr. Ștefan Voiculescu este doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică, Coordonatorul Academiei de Senologie de la Spitalul Clinic Sanador. Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, emisiune transmisă simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale celor două publicații, medicul a explicat toate detaliile importante despre cancerul la sân.

În România, pacientele ajung prea târziu la medic – asta e bineștiut - și încă avem rata cea mai mare de mortalitate prin cancer.

Cancerul de sân, este o boală cumplită, gravă, care afectează și mutilează feminitatea doamnelor, în cel mai vizibil mod cu putință, și care provoacă durere și după ce este vindecat.

"Cancerul de sân este o foarte mare dramă și care continuă și după ce noi am tratat și suntem bucuroși că am salvat pacienta după toate aparențele, pentru că, evident, siguri nu vom fi niciodată. Drama acestor femei continuă și încercăm să le ajutăm după ce am efectuat tratamentele", spune Dr. Ștefan Voiculescu.

Potrivit medicului, cancerul de sân este de mai multe tipuri și este importantă recunoașterea acestuia, pentru un tratament eficient.

"Noi ne batem cu cancerul, și când spunem asta am comis o greșeală împotriva lui. Nu e un cancer, sunt mai multe tipuri de cancer, cu specific aparte, iar atunci, și rezultatele noastre sunt diferite. Atât în funcție de modul în care noi recunoaștem și tratăm exact cu ce trebuie cât și de factori biologici pe care nu îi putem controla", explică acesta.

Dr. Ștefan Voiculescu spune că există două categorii ale cancerului de sân.

"Unele care sunt clar condiționate genetic, puține, din fericire, care apar devreme, sunt grave și mai greu de diagnosticat decât celelalte, cum este și cazul Angelinei Jolie, care presupun anumite măsuri. (n.r. Angelina Jolie și-a extirpat ambii sâni preventiv, după ce majoritatea femeilor din familia ei au fost diagnosticate cu cancer mamar). Depistarea acestor cancere presupune teste genetice și chirurgie profilactică.Aceste cancere pot apărea în jurul vârstei de 30 de ani, însă undeva înre 35 și 40 de ani sunt ceva mai frecvente. Frecvența lor nu scade nici mai departe de acastă vârstă, ele se pot asocia și cu alte cancere, precum cel de ovare, și alte riscuri."

Din a doua categorie fac parte femeile care dobândesc acest tip de cancer pe parcurul vieții. 

"A doua categorie, mult mai largă, sunt cancerele, care probabil au și un factor genetic, complexi și greu de diferențiat, dar în mod sigur sunt niște factori endocrini. În această situație, în care se află majoritatea cazurilor, riscurile încep la 40 de ani sau chiar mai târziu, iar riscul crește odată cu vârsta". Cel puțin 80% din cancerele de sân apar după menopauză, iar acest aspect este foarte important, pentru că tot primim domnișoare de 20, 30 de ani, disperate de riscul lor de a face cancer la sân, care este practic nul. În schimb, doamne la 70, 80 de ani, sunt senine când vincu o tumoră cât pumnul și spun da, o am demult, "dar nu m-a durut" ", a explicat medicul. 

 

 Emisiunea integrală, aici: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel