Dr Valeriu Gheorghiță: Crește lent numărul de cazuri noi de COVID-19. 81,5% din cazuri noi, la persoane nevaccinate. 313 cazuri de Delta

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Valeriu Gheorghiță
Dr Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat marți într-o conferință de presă, că România înregistrează, în ultimele săptămâni, o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri de COVID-19. Mai mult, se remarcă o tendință de creștere a infectărilor în rândul tinerilor, iar în septembrie numărul azurilor va fi și mai mare. 

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, 81,5% dintre cazurile nou confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19) se înregistrează la persoane nevaccinate și că 2,6% dintre decese de asemenea la persoanele care nu au fost imunizate.

„După cum știm și am observat în ultimele săptămâni, în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noștri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni - 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate și 2,6% dintre decese la persoanele nevaccinate. Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendință de creștere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani. Mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani. De asemenea, se observă o tendință de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testați pozitiv. Și, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendința este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul nostru este foarte clar, și anume: accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și, evident, spitalizări", a explicat Valeriu Gheorghiță.

313 cazuri de infectare cu varianta Delta

Potrivit acestuia, până la data de 8 august sunt înregistrate 313 cazuri de infecție cu variantă virală Delta, cu 51 de cazuri în plus față de săptămâna precedentă.

„Din aceste 313 cazuri în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, din care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin infecție cu varianta Delta la persoane nevaccinate. Noi știm din datele publicate din viața reală - din Mare Britanie, din Israel - că vaccinarea cu schemă completă, indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, pentru prevenirea formelor grave și pentru prevenirea deceselor", a spus șeful CNCAV.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat că vaccinurile disponibile în prezent își mențin eficiența față de prevenirea cazurilor severe, față de prevenirea internărilor și reduce semnificativ riscul de deces.

„Putem spune că din cele 53 de teste de secvențiere efectuate în săptămâna 31, adică în perioada 2 august - 8 august, 51 au fost pozitive pentru varianta Delta, ceea ce înseamnă o pondere de pozitivare de circa 96%, în condițiile în care săptămâna precedentă vorbeam de 89%”, a mai spus Gheorghiță.

În aceste condiții, pe toată perioada analizată, ponderea cumulată a variantei Delta din totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% la acest moment.

„De asemenea, în ciuda faptului că o persoană este vaccinată cu schemă completă și este testată pozitiv, datele publicate recent în Singapore ne arată că durata evoluției bolii la persoanele vaccinate complet, infectate cu variantă Delta, este mai scurtă, simptomatologia este mai ușoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mult mai bune și știm că s-a tot discutat despre încărcătura virală a persoanelor vaccinate, care este similară cu a persoanelor nevaccinate în cazul infecției cu varianta virală Delta”, a afirmat coordonatorul CNCAV.

În septembrie, o creștere a numărului cazurilor

„Sunt scenarii de lucru, sunt în funcție de dominanța unei tulpini virale sau a alteia, în funcție de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulația numărului de cazuri. De asemenea, în funcție de gradul în care populația respectă și este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creștere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creștere mai accentuată, chiar cu creșteri de peste 1.500 - 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, m-am uitat și pe raportarea ECDC și pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendința este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori. Deci cam acestea sunt predicțiile inclusiv pentru România și pentru alte 17 țări europene, care în momentul de față sunt pe un trend ascendent”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, la conferință de presă săptămânală de la Guvern.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel