DSU, aglomerație la înmormântarea ÎPS Pimen: Nu s-a dat derogare; scenarii aprobate. DOCUMENTE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen. Foto: Live Trinitas TV
Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen. Foto: Live Trinitas TV
  • Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen. Foto: Live Trinitas TV

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) explică public că în cazul înmormântării ÎPS Pimen, unde nu s-au respectat regulile de distanțare socială impuse din cauza pandemiei de COVID-19, au fost a probate două scenarii și că nerespectarea acestora e problema organizatorilor.  

După ce la slujba de înmormântare au participat sute de oameni, fără mască și fără să respecte distanța regulamentară de 2 metri între persoane, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) spune că nu a acordat derogare Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a realiza funerariile Părintelui Arhiepiscop Pimen.

„În data de 20 mai 2020, odată cu trecerea în neființă a Părintelui Arhiepiscop Pimen, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis o solicitare atât Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției cât și Institutului Național de Sănătate Publică în vederea obținerii unei aprobări de a realiza slujba de înmormântare a ÎnaltPreasfințitului Părinte, amintit anterior.

Solicitarea trimisă de Mitropolia Moldovei și Bucovinei prevede, conform documentelor atașate, 2 variante surprinse sub forma unui program, în care sunt prevăzute, în detaliu, cursul desfășurării ceremoniei de înmormântare, cu reguli privind respectarea măsurilor de protecție și de distanțare socială.

 

Totodată, conform celor precizate în solicitare, a fost menționat faptul că slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen se va desfășura, în aer liber, respectând măsurile aflate în vigoare odată cu intrarea stării de alertă pe teritoriul României și anume distanțare socială respectiv minim 2 metri între participanți, precum și purtarea măștilor de protecție în vederea diminuării riscului de infectare a celor prezenți cu virusul SARS-CoV-2.

Date fiind aceste precizări, la sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în cadrul căruia se regăsesc reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, solicitarea în speță a fost supusă dezbaterii și a fost soluționată favorabil, Mitropolia Moldovei și Bucovinei având responsabilitatea de a respecta întocmai una dintre cele două variante exprimate de aceștia pentru a desfășura slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen.

Astfel, prin acordul exprimat de Institutul Național de Sănătate Publică în vederea organizarii funerariilor în oricare cele două variante expuse, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a transmis Mitropoliei acordul favorabil, subliniind, de asemenea, respectarea întocmai a celor prevăzute în solicitare.

Totodată, subliniem faptul că acordul favorabil exprimat de către INSP, respectiv CNCCI în vederea organizării funerariilor Înaltului Părinte s-a realizat strict pe variantele exprimate de organizator și care nu au prevăzut derogări de la normele de sănătate publică.

Date fiind informațiile și materialele foto-video apărute în spațiul public de la slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obținut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii. Nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție a celor prezenți din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competențelor noastre”, a arătat DSU, pe pagina de Facebook.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel