DSU, precizări despre intervenția în cazul fetiței rănite grav într-un accident la Băile Govora

Adisa Codruț |
Data publicării:
Elicopter SMURD.      Foto: DSU/Facebook
Elicopter SMURD. Foto: DSU/Facebook

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat Raed Arafat au făcut, duminică, o serie de precizări cu privire la intervenția în cazul fetiței rănite grav într-un accident produs în urmă cu o zi la Băile Govora.

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la întârzierea executării misiunii de salvare a unei fetițe de 10 ani, lipsa sincronizării echipajului de pe ambulanță cu personalul aflat la bordul elicopterului SMURD, în vederea transferului pacientei până la cea mai apropiată unitate spitalicească, timpul îndelungat de așteptare în Unitatea de Primiri Urgențe Râmnicu Vâlcea, dorim să informăm corect și pertinent opinia publică, dată fiind transparența pe care Departamentul pentru Situații de Urgență o are permanent în activitatea sa și implicit în astfel de misiuni în asigurarea asistenței medicale de urgență a populației", se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a DSU.

Primul apel la Ambulanță

Conform sursei citate, dispeceratul din Râmnicu Vâlcea a primit, la ora 15,47, un apel la 112 care anunța un accident produs la Băile Govora, în care a fost implicată o fetiță de 10 ani. La locul accidentului au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor aflat la 6 kilometri de locul accidentului, care a ajuns la 15,55, precum și un echipaj cu medic care a plecat de la Râmnicu Vâlcea la 15,48, ajungând la locul accidentului la 16,03.

 

„La sosirea echipajului cu medic, pacienta în vârstă de 10 ani, aflată în comă, se afla deja în ambulanța de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată cu guler cervical. Medicul decide să însoțească fetița în ambulanța de prim ajutor, iar pe drumul către cea mai apropiată unitate spitalicească, echipajul a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii și asistarea fetiței care era inconștientă, întâmpina vărsături, în urma accidentului suferind un traumatism cranio-cerebral. Medicul de pe ambulanță a încercat să efectueze intubația insă fară succes și astfel a decis continuarea drumului către spital, un demers corect fiind în interesul salvării pacientei", susține DSU.

Între timp, elicopterul SMURD de la Craiova a primit, la ora 16,03, o alertă de decolare pentru un accident rutier produs în zona Drăgășani, județul Vâlcea, iar ulterior, la ora 16,17, în urma informațiilor conform cărora nu mai este necesară intervenția la accidentul respectiv, dispecerul a redirecționat elicopterul către locul obișnuit de aterizare din Fedeleșoiu, la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, deoarece nu există un loc de aterizare special amenajat în apropierea spitalului.

Potrivit DSU, decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora a fost bazată pe informația că ambulanța în care se afla pacienta se îndrepta deja spre Râmnicu Vâlcea. Aparatul de zbor a aterizat în jurul orei 16,40, fiind anunțat medicul aflat cu echipajul de prim ajutor SMURD că nu poate aștepta mai mult de 8-10 minute, întrucât urma să se întunece, iar decolarea devenea riscantă în zona respectivă.

Deoarece medicul care însoțea pacienta a fost obligat să se oprească de mai multe ori pentru a-i acorda îngrijiri suplimentare, a anunțat că nu poate ajunge în acest interval de timp la elicopter, luând decizia să ducă pacienta la Spitalul de Urgență Râmnicu Vâlcea.

„În contextul celor relatate, elicopterul a părăsit zona la orele 16,48 iar pacienta a ajuns la UPU Râmnicu Vâlcea la orele 16,56, intrând în investigații după ce a fost stabilizată și intubată, fiind pusa în comă indusă de medicii de la UPU Râmnicu Vâlcea. Menționăm faptul că în situația în care medicul decidea să meargă cu pacienta către elicopter pentru a fi preluată de echipajul aflat la bord, acesta ajungea mai târziu de orele 16,56 având o distanță suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze pacienta și să o stabilizeze înaintea decolării, ceea ce ar fi însemnat o majorare a timpului de 20-30 minute la fața locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înainte de lăsarea întunericului", se mai arată în postarea DSU.

Ce spune Raed Arafat, șeful DSU

La rândul său, șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, afirmă, într-o postare pe Facebook, că din datele preliminare reiese că singurul aspect care ar necesita o explicație este timpul parcurs între apelul de urgență primit la 15,47 și momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD, la 15,51, având în vedere că autospeciala de la Serviciul de Ambulanță a fost alertată la 15,48.

„Însă și așa echipajul de prim ajutor a ajuns într-un timp foarte scurt la locul accidentului și a efectuat manevrele de stabilizare conform competențelor pe care le au membrii echipajului. Cu siguranță nu putem vorbi de 'batjocură' în acest caz. Redirecționarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiței o șansă și este clar că toți cei implicați știau că este o limită de timp și că este posibil să nu reușească să preia fetița la timp și să decoleze în siguranță. Nu este prima dată și nu va fi ultima dată, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranță și se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranță pentru toți, chiar dacă soluția optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elicopterului", scrie Raed Arafat.

În opinia sa, „soluția normală" ar fi înființarea unor platforme de aterizare și decolare care să poată fi utilizate și în cursul nopții, iar costul unei astfel de investiții „nu este deloc semnificativ".

Fetița rănită grav la cap în accidentul produs sâmbătă în stațiunea Băile Govora a plecat cu o salvare a Serviciului de Ambulanță Vâlcea către un spital din București la aproape cinci ore după producerea evenimentului rutier, timp în care aceasta a fost la UPU Vâlcea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanței Vâlcea, doctorul Adrian Popescu, medicii au luat decizia să o transfere pe micuță, aflată în comă de gradul 3, pe cale terestră cu o ambulanță a serviciului județean, după ce elicopterul SMURD chemat în ajutor a decolat înainte ca pacienta să fie adusă la locul de întâlnire, notează Agerpres.

 

 

Adrian Popescu a precizat că s-a luat în calcul și varianta de a solicita o ambulanță cu terapie intensivă mobilă din județele învecinate pentru transferul fetiței la București, în condițiile în care SMURD Vâlcea a primit de câteva luni o ambulanță dotată pentru astfel de intervenții, dar care nu poate fi folosită pentru că nu s-au găsit până acum medici care să coordoneze echipajul de pe o astfel de mașină.

Fetița de 11 ani are un traumatism cranian server deschis după ce mașina condusă de tatăl ei, aflat sub influența alcoolului, s-a izbit de un grad de pe marginea unui drum din stațiunea Băile Govora, după care s-a răsturnat. Ea a fost preluată de o ambulanță SAJ în stare de inconștiență și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea, unde a stat aproape cinci ore înainte de a fi trimisă către București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel