274.000 concedii medicale pentru dureri de spate în 2023. Lăpădatu: E mult? E puțin? Ce facem cu cifrele astea?

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de spate - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleimages
durerea de spate - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleimages

Durerea de spate este o problemă majoră de sănătate publică în toată lumea. Este princiapala cauză de invaliditate, iar în România afecțiunea nu este luată în serios.

Durerea de spate reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică în întreaga lume. În România, numărul persoanelor care au solicitat concedii medicale pentru dureri de spate în anul 2023 a atins cifra de 274.000. Aceasta evidențiază amploarea impactului acestei afecțiuni în țară. 

Ce înseamnă cele 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a explicat, pe pagina sa de Facebook, ce înseamnă, de fapt, această cifră. 

"274.000 concedii medicale pentru dureri de spate în anul 2023!  Ce ne spune cifra aceasta? Dacă considerăm 1 concediu medical  = 1 pacient, avem 274.000 persoane care au suferit de dureri de spate anul trecut, asta însemna cam 1,37 % dintre români.  Dacă considerăm că o persoană a avut mai multe concedii medicale pentru dureri de spate atunci procentul scade.  E mult? E puțin?

Vezi și: Băutura care crește nivelul colesterolului bun. Are un conținut important de Calciu și Vitamina D. Care este cantitatea potrivită

Durerea de spate, principala cauză de invaliditate - FOTO: Freepik@bokodi

Ce se întâmplă în alte țări europene

"Haideți să vedem ce se întâmplă în alte țări. Englezii se plâng în 2023 că peste 2,8 milioane de adulți din Marea Britanie suferă de dureri cronice de spate. Durerea de spate este cauza principală de dizabilitate.

Aceasta costă NHS și sectorul de asistență socială 12,3 miliarde de lire sterline anual. În fiecare an, aproximativ 31 de milioane de zile lucrătoare sunt pierdute în Marea Britanie din cauza durerilor de spate, gât și mușchi, care afectează productivitatea și afacerile.

Spaniolii se vaită în 2023 că aproape jumătate dintre concediile medicale se datorează durerilor de spate. Ce spuneau americanii în 1990, Durerea de spate este cel mai frecvent motiv pentru depunerea cererilor de compensare a lucrătorilor în Statele Unite. Reprezintă aproximativ o pătrime din totalul cererilor și o treime din costurile totale de despăgubire.

Vezi și: Diagnosticarea bolilor rare, efort multidisciplinar. Cătălina Poiană: Face diferența între viață și moarte

Durerea de spate, care are ca rezultat aproximativ 40% din absențe de la serviciu, este pe locul doi după răceala obișnuită ca cea mai frecventă cauză de concediu medical. 

Organizația Mondială a Sănătății spune că durerea cronică lombară  este o cauză majoră a pierderii locului de muncă și scădere a calității vieții în întreaga lume.  Având în vedere prevalența ridicată, durerea lombară reprezintă  o povară economică uriașă pentru societate și ar trebui considerată o problemă globală de sănătate publică care necesită un răspuns adecvat. 

Vezi și: Bolile rare, impact devastator. Viorel Jinga: Unul din cinci cancere este rar. Rata de supraviețuire, 5 ani

Ce facem cu cifrele astea? În România ne plângem public că oamenii își iau concediu medical și ridiculizăm durerile de spate. În restul lumii, se fac analize, se publică lucrări și se caută soluții. Restul lumii consideră durerile de spate ca o problemă foarte serioasă de sănătate publică cu implicații asupra societății și a mediului de afaceri", arată Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel