Dușul zilnic, un mit demontat. Care sunt cele trei zone ”esențiale”

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dusul zilnic. FOTO Pexels @ Sarah Chai
dusul zilnic. FOTO Pexels @ Sarah Chai

Specialiștii susțin că acestea sunt singurele părți ale corpului care ar trebui spălate zilnic.

Potrivit științei, nu avem nevoie să facem duș zilnic. Trebuie doar să avem grijă să spălăm anumite părți ale corpului. 

"Pentru majoritatea oamenilor, un duș zilnic este în regulă, cu condiția să evite practicile agresive de îmbăiere", spune Melissa Piliang, medic dermatolog la Clinica Cleveland, potrivit Self. Dar, în general, experții recomandă să faci baie doar câteva zile pe săptămână sau la fiecare două-trei zile, pentru a evita ca pielea să devină uscată sau fără uleiurile sale naturale. Evitarea apei fierbinți și înlocuirea săpunurilor dure cu cele făcute pentru pielea sensibilă pot ajuta, de asemenea, la reținerea hidratării. 

Cât de des trebuie să ne spălăm părul

”Este bine să stai câteva zile fără șamponare”, spune Alli Webb, hairstylist profesionist și fondator al Drybar, potrivit WebMD. ”Pentru părul care este normal în ceea ce privește sebumul și greutatea medie, uneori le spun clienților mei să stea cât de mult pot fără șamponare".

Iată care sunt părțile corpului pe care trebuie să le speli zilnic

Potrivit doctorului Sandy Skotnicki, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Toronto, concentrarea pe trei "părți" cheie, mai degrabă decât spălarea din cap până în picioare, poate preveni probleme precum eczema, o inflamație cu mâncărimi care se manifestă pe piele, potrivit The Atlantic. "Acesta ar fi axilele, zona inghinală, picioarele", explică Skotnicki.

Picioarele tale au nevoie de îngrijire regulată, deoarece tind să adune murdărie dacă ești desculț și, de asemenea, se știe că acestea acumulează umezeală care generează bacterii atunci când transpiră în șosete sau pantofi - motiv pentru care este important să le usuci bine după ce le speli, potrivit Healthline. Între timp, axilele și zona inghinală necesită o spălare zilnică datorită glandelor sudoripare apocrine care se găsesc în zonele în care aveți păr. Glandele produc un lichid lăptos ca răspuns la stres, iar acest lichid contribuie la B.O. atunci când este amestecat cu bacteriile de pe piele.

Citește mai departe pe Spectacola.

Cum să-ți faci o mască pentru un păr mai DES și mai BOGAT. 6 rețete uimitoare cu ingrediente din bucătărie

Toți ne confruntăm adesea fie cu păr căzut, mai ales în perioadele stresante, fie cu un păr lipsit de volum. 

Ei bine, există și aici o mulțime de trucuri care-ți ajută părul să devină bogat și sănătos.

Părul suferă mult în funcție de anotimp, chiar dacă nu ne dăm seama. De exemplu, primăvara și vara părul crește mai bine, mai ușor și mai repede și tot în aceste două anotimpuri ale se regenerează mai ușor. În schimb, toamna, creșterea părului devină mai greoaie, iar căderea este ceva mai abundentă. Nici sezonul rece nu este cel mai prietenos pentru firul de păr. 

De aceea, dacă nu vrei să apelezi la măștile din comerț, îți poți face propriile măști. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel