Educarea sistemului imunitar cu pisici și câini. Medic: Încă din primul an de viață

Sonia Baciu |
Data publicării:
educarea sistemului imunitar. FOTO Pexels @ Yan Krukov
educarea sistemului imunitar. FOTO Pexels @ Yan Krukov

Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman. 

Sistemul imunitar este în formare, iar acesta se educă așa cum ne educăm să scriem sau să citim. Câine sau pisică, animalele de companie vehiculează așa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman. 

”Sunt toxine din interiorul bacteriilor, care venite în contact cu sistemul imunitar declanșează un răspuns imunologic benefic al organismului, răspuns antibacterian. Este opus celui patologic, din bolile alergice, și de aceea este bine ca micuții să vină în contact cu animăluțele”, a explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog, la ”Doctor de Bine” de la PRO TV. Mai mult, acest lucru trebuie să se întâmple încă din primul an de viață al copilului, căci animalele sunt o parte din educația imunitară.  

De altfel, o educație imunitară corectă se face și între frați. ”Obiceiurile lor de a duce jucăriile la gură, de a-și împrumuta jucăriile, de a mânca din aceeași farfurie, se pare că acești copii care au mai mulți frați au și un sistem imunitar mai bine reglat”, a precizat prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie.  

În casă, cei mici au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu, căci astfel își construiesc în mod corect sistemul imunitar. Toxinele eliberate de bacterii sunt ”citite” permanent de către sistemul imunitar uman. În momentul în care acestea sunt introduse în organism prin respirație sau digestie, declanșează un răspuns imunologic normal, în fapt, țin ocupat sistemul imunitar și împiedică răspunsurile aberante de tipul alergiilor sau al bolilor autoimune. De asemenea, aceste microorganisme se ocupă și de imunoreglare, producând așa-numitele citokine.  

Ce sunt citokinele

Citokinele sunt proteine produse de celule care servesc ca mesageri chimici între celule. Au rol important în a media și regla imunitatea, inflamația și productia de celule sanguine (hematopoieza). Termenul de ”citokine” reprezintă o denumire generică, existând peste 100 de tipuri variate de citokine au denumiri diferite alese pe baza funcției lor, celulelor pe care le formează sau celulelor asupra cărora acționează, cum ar fi chemokine, interferoni, interleukine, limfokine și factorul de necroză tumorală. Aceștia pot acționa singuri, pot lucra împreună sau pot lucra unul împotriva celuilalt, dar în cele din urma rolul citokinelor este de a ajuta la reglarea răspunsului imunitar.

Citokinele sunt implicate în multe aspecte ale inflamației și imunitătii. De fapt, acele simptome ale răcelii sau gripei, cunoscute de cei mai mulți dintre noi și oarecum supărătoare, cum sunt febra, durerea în gât sau durerea de mușchi se datorează citokinelor.

Care sunt funcțiile citokinelor

Există trei categorii funcționale de citokine:

- Citokine care reglează răspunsul imun înnăscut;

- Citokine care reglează răspunsul imun adaptativ (dobândit);

- Citokine care stimulează hematopoieza. Hematopoieza este procesul de formare al celulelor sanguine - eritrocite, trombocite și leucocite - la nivelul măduvei osoase.

”Unele cu efect proinflamator, alte cu efect antiinflamator. Dacă sunt echilibrate, este bine, omul este sănătos”, a subliniat prof. univ. dr. Veronica Lazăr.

Vezi și: Câinii sau paracetamolul ar putea fi cauza hepatitei misterioase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel