Efectele Remdesivir în tratarea infecției COVID-19. Ce spun experții

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente  FOTO: pixabay.com
Medicamente FOTO: pixabay.com

Cercetările timpurii arată că medicamentul Remdesivir are rezultate promitătoare în tratarea COVID-19. Unii specialiști contestă însă acestea. 

Mai mult de două treimi din pacienții cu COVID-19 grav bolnavi și-au îmbunătățit starea după ce li s-a administrat remdesivirul medicamentos experimental, potrivit unei analize publicate în New England Journal of Medicine.

Cu toate acestea, numeroși experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la interpretabilitatea constatărilor. Cei 53 de pacienți incluși în analiză au primit un curs de 10 zile medicamenul experimental, constând în 200 mg administrate intravenos în ziua 1, urmate de 100 mg zilnic pentru restul de 9 zile de tratament, notează Medscape. 

Constatarile, care au aratat imbunatatiri semnificative la 32 dintre pacienti (68%), sunt "promițătoare", arată lucrarea. Autorii atrag atenția, de asemenea, că numărul de pacienți a fost mic și nu a existat niciun grup de control.

„Este imposibil de știut rezultatul acestui grup relativ mic de pacienți dacă nu au primit remdesivir”, a comentat Stephen Griffin, doctor, profesor asociat la Universitatea din Leeds School of Medicine, Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.

"După cum subliniază autorii, un studiu clinic randomizat este necesar pentru a determina adevărata eficacitate a acestui medicament", a adăugat Griffin în comentarii pe care le-a furnizat la Science Media Center din Londra. Astfel de procese sunt în curs.

Între timp, Josh Farkas, MD, detaliază criticile sale într-un articol intitulat: „Unsprezece motive pentru care hârtia NEJM de pe Remdesivir nu dezvăluie nimic”.Dincolo de problemele pe care autorii le menționează, el subliniază mai multe aspecte. „Remdesivir a fost căutat agresiv de mii de pacienți cu COVID-19”, scrie el. "Dintre acesti pacienti, 61 au ajuns sa primeasca medicamentul. De ce acesti pacienti au primit medicamente, din scoruri de pacienti care solicita sa-l primeasca?"

De asemenea, nu există date de urmărire pentru 8 dintre cei 61 de pacienți care au primit o doză inițială de medicament, lăsând 53 pentru analiza publicată, continuă Farkas, care este profesor asistent de medicamente pentru îngrijirea pulmonară și critică la Universitatea din Vermont în Burlington.

"Ce s-a întâmplat cu acești pacienți? Au murit din cauza anafilaxiei? S-au simțit bine, s-au înscris împotriva sfaturilor medicale și merg la petrecere? Acest lucru nu se știe - dar sunt îngrijorat că acești pacienți nu au fost atât de bine", Farkas scrie.

Farkas, la fel ca Evans și Griffin, concluzionează că datele sunt în mare măsură inutilizabile. "Până la efectuarea [unui proces controlat aleatoriu], utilizarea ulterioară cu compasiune a Remdesivir probabil nu este justificată", scrie el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel