Elton John, spitalizat din cauza unei accidentări casnice. Cât de grave sunt căzăturile în cazul persoanelor vârstnice

Monika Baciu |
Data publicării:
elton john - FOTO: Captură YouTube@Elton John
elton john - FOTO: Captură YouTube@Elton John

Elton John, în vârstă de 76 de ani, a fost spitalizat după ce a suferit o căzătură la vila sa din Nisa. Cât de periculoase sunt aceste căzături în cazul persoanelor vârstnice.

Elton John a fost spitalizat duminică seară, după ce a suferit o căzătură în vila sa din Nisa. Legenda muzicii, în vârstă de 76 de ani, a fost transportat la departamentul de ortopedie al centrului spitalicesc Princess Grace din Monaco, unde a fost consultat.

Un reprezentant al lui Elton a confirmat pentru Daily Mail că acesta a fost externat luni dimineață și că acum s-a întors acasă, ”sănătos”. 

”Putem confirma că, în urma unei alunecări de ieri la casa sa din sudul Franței, Elton a vizitat spitalul local ca măsură de precauție.

În urma unor controale, a fost externat imediat în această dimineață, iar acum s-a întors acasă și se simte bine”, a relatat apropiatul artistului. 

Cât de periculoase sunt căzăturile pentru persoanele vârstnice

O căzătură este definită ca fiind un eveniment care are ca rezultat faptul că o persoană se oprește din greșeală pe sol, pe podea sau la un alt nivel inferior. Leziunile legate de căderi pot fi fatale sau nefatale, deși majoritatea sunt nefatale.

La nivel mondial, căderile reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Se estimează că în fiecare an au loc 684.000 de căzături fatale, ceea ce face ca acestea să fie a doua cauză principală de deces prin rănire neintenționată, după accidentele rutiere.

Peste 80% dintre decesele cauzate de căzături au loc în țările cu venituri mici și medii, regiunile din Pacificul de Vest și Asia de Sud-Est fiind responsabile pentru 60% dintre aceste decese. În toate regiunile lumii, ratele de deces sunt cele mai ridicate în rândul adulților cu vârsta de peste 60 de ani.

Deși nu sunt fatale, în fiecare an au loc aproximativ 37,3 milioane de căzături suficient de grave pentru a necesita îngrijiri medicale. La nivel mondial, căzăturile sunt responsabile pentru peste 38 de milioane de DALY (ani de viață ajustați în funcție de invaliditate) pierduți în fiecare an și au ca rezultat mai mulți ani trăiți cu dizabilități decât accidentele de transport, înecul, arsurile și otrăvirile la un loc, potrivit OMS.

În timp ce toate persoanele care cad riscă să se accidenteze, vârsta, sexul și starea de sănătate a individului pot afecta tipul și gravitatea accidentului.

Vezi și: De ce se subțiază pielea pe măsură ce îmbătrânim. Cum se poate preveni această modificare

Vârsta

Vârsta este unul dintre principalii factori de risc pentru căderi. Persoanele în vârstă au cel mai mare risc de deces sau de rănire gravă în urma unei căzături, iar riscul crește odată cu vârsta. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, 20-30% dintre persoanele în vârstă care cad suferă leziuni moderate sau grave, cum ar fi vânătăi, fracturi de șold sau traumatisme craniene.

Acest nivel de risc poate fi din cauza schimbărilor fizice, senzoriale și cognitive asociate cu îmbătrânirea, în combinație cu mediile care nu sunt adaptate pentru o populație în curs de îmbătrânire.

Vezi și: Postul intermitent, efect asupra creierului. Poate încetini apariția bolii Alzheimer. Cum trebuie să arate rutina alimentară

Bărbații, mai predispuși să moară din cauza căzăturilor

În toate grupele de vârstă și în toate regiunile, ambele sexe sunt expuse riscului de cădere. În unele țări, s-a observat că bărbații sunt mai predispuși să moară în urma unei căzături, în timp ce femeile suferă mai multe căzături care nu sunt fatale.

Femeile mai în vârstă și copiii mai mici sunt deosebit de predispuși la căzături și la o gravitate mai mare a rănilor. La nivel mondial, bărbații înregistrează în mod constant rate de mortalitate și DALY-uri pierdute mai mari. Printre posibilele explicații ale poverii mai mari observate în rândul bărbaților se pot număra niveluri mai ridicate de comportamente de risc și pericole în cadrul ocupațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel