Postul intermitent, efect asupra creierului. Poate încetini apariția bolii Alzheimer. Cum trebuie să arate rutina alimentară

Monika Baciu |
Data publicării:
postul intermitent - FOTO: Freepik@dr.digitex
postul intermitent - FOTO: [email protected]

Postul intermitent poate încetini apariția bolii Alzheimer. Cum trebuie să îți adaptezi rutina alimentară pentru a avea un creier sănătos.

Postul intermitent poate ajuta la încetinirea bolii Alzheimer, spun oamenii de știință. În prezent, boala Alzheimer afectează aproximativ unul din nouă adulți americani cu vârsta de peste 65 de ani, iar în viitor se așteaptă ca această afecțiune să devină și mai răspândită.

Deși nu se cunoaște încă un leac pentru Alzheimer, oamenii de știință cred că au găsit o modalitate de a aborda un aspect al bolii. Într-un nou studiu, o echipă de la Universitatea din California, San Diego (UC San Diego) și de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a reușit să reconfigureze ceasurile circadiene ale animalelor într-un model de șoarece de Alzheimer, printr-un program de post intermitent.

Ce efect are ritmul circadian asupra bolii Alzheimer

Perturbarea ceasului circadian este una dintre modalitățile prin care Alzheimer intervine în procesele biologice ale organismului. Persoanele care suferă de această boală se confruntă cu modificări ale ciclului somn/veghe, se confruntă adesea cu o deteriorare cognitivă sporită și confuzie seara și pot avea dificultăți în a adormi și a rămâne adormite.

Vezi și: Bărbații cu chelie, mai expuși la a dezvolta cancer. Care este greșeala pe care o fac

Tratamentele actuale pentru Alzheimer nu vizează acest aspect al bolii, dar este posibil să existe și alte căi de atenuare a acestei probleme.
Atunci când cercetătorii au supus șoarecii la un program de hrănire cu restricții de timp, animalele au prezentat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește funcția de memorie. Între timp, proteinele amiloide - legate de mult timp de Alzheimer - au avut mai puține șanse să se acumuleze în creierul șoarecilor care au ținut post.

Mai mult, șoarecii cu program de hrănire au urmat un tipar de somn mai regulat, au fost mai puțin hiperactivi pe timp de noapte și au avut mai puține întreruperi ale somnului în comparație cu șoarecii cărora li s-a permis să mănânce în orice moment.

”Timp de mulți ani, am presupus că perturbările circadiene observate la persoanele cu Alzheimer sunt rezultatul neurodegenerării, dar acum aflăm că ar putea fi invers - perturbarea circadiană ar putea fi unul dintre principalii factori determinanți ai patologiei Alzheimer.

Acest lucru face ca perturbările circadiene să fie o țintă promițătoare pentru noi tratamente pentru Alzheimer, iar descoperirile noastre oferă dovada de concept pentru o modalitate ușoară și accesibilă de a corecta aceste perturbări”, spune Paula Desplats, cercetător în neuroștiințe de la UC San Diego, potrivit Science Alert.

Vezi și: De ce să pui o sticlă cu apă congelată în dormitor. Efectul uimitor pe care îl are asupra somnului

Cum a decurs studiul

Șoarecilor li s-a permis să mănânce doar într-o fereastră de șase ore în fiecare zi. La oameni, acest lucru ar echivala cu un post de 14 ore în fiecare ciclu de 24 de ore - iar acest lucru pare să ajute la resetarea ritmurilor circadiene naturale pe care Alzheimer le perturbase.

Modificările au fost observate și la nivel molecular, mai multe gene legate de boli și inflamații la nivelul creierului prezentând diferențe în modul în care sunt exprimate la șoarecii cu Alzheimer care au urmat un program de post.

Adoptarea unui regim de post intermitent este un lucru pe care oamenii îl pot face relativ ușor și relativ rapid - ca tratament, este destul de simplu. Dacă aceleași rezultate se regăsesc în studiile pe oameni, aceasta este o altă opțiune promițătoare de explorat în lupta împotriva acestei forme dăunătoare de demență.

”Tulburările circadiene în Alzheimer sunt principala cauză a plasamentului la azil. Orice putem face pentru a-i ajuta pe pacienți să-și restabilească ritmul circadian va face o diferență uriașă în modul în care gestionăm Alzheimerul în clinică și în modul în care îngrijitorii îi ajută pe pacienți să gestioneze boala la domiciliu", spune Desplats.

Cercetarea a fost publicată în Cell Metabolism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel