EMA va decide luni privind autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID, produsă de Pfizer

Adisa Codruț |
Data publicării:

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va anunța luni, 4 octombrie, o decizie în privinţa unei eventuale autorizări a dozei de supra-rapel a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va hotărâ luni, 4 octombrie, în privinţa unei eventuale autorizări a dozei de supra-rapel a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Pfizer, însă este puţin probabil ca instituţia europeană să publice un ghid precis de recomandări despre persoanele care ar trebui să primească această doză suplimentară, potrivit unui document intern şi unor declaraţii făcute de doi reprezentanţi ai agenţiei.

Dacă EMA va autoriza doza de supra-rapel Pfizer, blocul european - compus din 27 de state - se va alătura Statelor Unite, Marii Britanii şi Israelului, care au aprobat deja administrarea dozei suplimentare, chiar dacă în rândul oamenilor de ştiinţă nu există deocamdată un consens în legătură cu necesitatea acesteia.

"Pe 4 octombrie, EMA va anunţa decizia sa despre nevoia de a administra doza de supra-rapel a vaccinului Pfizer în rândul populaţiei generale", a declarat directorul executiv al agenţiei, Emer Cooke, în faţa parlamentarilor europeni în cadrul unei întruniri care a avut loc marţi, potrivit unei minute a acelei şedinţe, apărută în presa internațională.

Reprezentanţii EMA nu au putut fi contactaţi pentru a face declaraţii pe această temă. EMA anunţase deja că va lua o decizie în privinţa dozei de supra-rapel a vaccinului Pfizer la începutul lunii octombrie, însă până acum nu stabilise o dată exactă pentru anunţarea acelei decizii.

Peste 12 ţări din UE au început deja să administreze doze de supra-rapel ale unor vaccinuri anti-COVID-19, fără să mai aştepte autorizarea lor de EMA. O aprobare oficială de către EMA va oferi o protecţie legală acestor ţări şi ar putea convinge alte state să demareze campanii similare pentru a combate varianta Delta a noului coronavirus, mai contagioasă, în timpul lunilor de iarnă.

Oamenii de ştiinţă au opinii împărţite în ceea ce priveşte necesitatea dozelor de supra-rapel, întrucât nu este deocamdată foarte clar cât de mult durează protecţia pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, a anunţat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Cu toate acestea, statele din UE au cumpărat deja vaccinuri suplimentare pentru a asigura imunizările cu doze de supra-rapel. Ele s-au pus de acord în luna mai pentru a cumpăra cel puţin 900 de doze vaccinuri Pfizer-BioNTech. Decizia a fost luată după ce UE şi-a asigurat deja doze mai mult decât suficiente pentru întreaga sa populaţie de la Pfizer şi de la alţi producători de vaccinuri anti-COVID-19.

Pfizer nu a avut obiecţii la contractul cu Uniunea Europeană, dar directorul companiei, Albert Bourla, a spus că poate dezvolta în mai puţin de 100 de zile versiuni actualizate ale vaccinului său anti-COVID-19, în cazul apariţiei unor noi variante ale coronavirusului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel