Endometrioza, test cu metronidazol. Posibil tratament

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, din St Louis, au descoperit că tratamentul cu un antibiotic reduce dimensiunea leziunilor cauzate de endometrioză, la șoareci.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, din St Louis, au planificat deja un mare studiu clinic multicentric pentru a testa dacă metronidazolul – pentru că despre el este vorba – administrat la femei care au endometrioză va avea același efect ca la șoareci.

Studiul lor a fost publicat online pe 30 aprilie 2019 în jurnalul Human Reproduction (Reproducerea Umană).

176 de milioane de femei cu endometrioză

Endometrioza este o boală cronică care afectează până la 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani. Se estimează că suferă de această afecțiune 176 de milioane de femei din întreaga lume. Condiția rezultă din migrarea celulelor uterine în sus, în zona stomacului și a intestinului, caz în care aceste celule se adună împreună pentru a forma leziuni. În plus față de durere, endometrioza contribuie adesea la probleme de infertilitate. Strategiile actuale de tratament includ terapia hormonală și intervențiile chirurgicale, dar ambele abordări implică efecte secundare semnificative și recurențe după tratament.

Studiind pe șoareci, cercetătorii au descoperit că tratarea animalelor cu metronidazol a redus mărimea leziunilor legate de endometrioză în intestin. Asta s-a constatat atunci când tratamentul a fost început înainte ca leziunile să se formeze dar și după ce endometrioza s-a instalat. Constatările sugerează, de asemenea, că bacteriile din microbiomul intestinal pot ajuta la managerierea sau prevenirea progresiei bolii.

„Scopul nostru inițial a fost de a înțelege modul în care aceste bacterii intestinale, sau microbiota, ar putea fi conectate la endometrioză, dar în acest proces am găsit un tratament rentabil", a declarat cercetătorul principal dr. Ramakrishna Kommagani, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Centrul de Științe ale Sănătății Reproducerii din cadrul Universității din Washington.

Oamenii de știință știau deja că femeile și fetele tinere cu o sensibilitate crescută la boala inflamatorie a intestinului erau mai susceptibile de a dezvolta endometrioză.

Cercetătorii implicați în noul studiu au descoperit că unii dintre microbii intestinali legați de afecțiuni ale intestinului sunt, de asemenea, prezenți în endometrioză. Când au tratat șoarecii cu antibiotic cu spectru larg – metronidazol-, leziunile au devenit mai mici. Inflamația a fost, de asemenea, redusă.

Interesant este că alte antibiotice testate în studiu - ampicilina, neomicina și vancomicina - nu au redus inflamația sau leziunile. În plus, echipa lui Kommagani a constatat că nivelurile din tipul protector de bacterii intestinale au fost foarte scăzute la șoareci cu endometrioză, deci cred că, în plus față de antibiotice, ar putea fi posibil și benefic să fie utilizate probiotice pentru a impulsiona nivelurile de bacterii de protecție.

Contează bacteriile „bune” din intestin

„Acest studiu este incitant, deoarece deschide noi frontiere în identificarea candidaților bacterieni care pot promova endometrioza la femeile de vârstă reproductivă și ne permite să realizăm studii viitoare menite să dezvolte modalități mai simple de a diagnostica boala", a declarat co-autorul dr. Indira Mysorekar, profesor de Obstetrică și Ginecologie, și profesor de patologie și imunologie la „James P. Crane". Ea este directorul Centrului pentru Științele Sănătății Reproducerii.

„Cât de sănătos este intestinul tău influențează povara bolii tale", a subliniat Kommagani. „Ceea ce mănânci poate afecta bacteriile din intestin și poate promova endometrioza, așa că este important să ai obiceiuri sănătoase și să te asiguri că ai bacterii bune, astfel încât să nu faci boala și durerea asociată cu ea".

„Endometrioza este o epidemie silențioasă în care de multe ori femeile cred că au doar crampe în timpul ciclurilor lor menstruale", a adăugat el. „Numai atunci când durerea atinge un punct în care nu mai pot suporta - și când nu este în timpul ciclului – multe femei realizează că se întâmplă altceva".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel