Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni

Sonia Baciu |
Data publicării:
endometrioza boala tacuta. FOTO Freepik @ Dragana Gordic
endometrioza boala tacuta. FOTO Freepik @ Dragana Gordic

Endometrioza, o afecțiune de care suferă una din 10 femei, la nivel mondial, iar diagnosticarea sa este o provocare.  

”Endometrioza înseamnă, practic, mucoasă uterină implantată în alt loc decât cavitatea uterină. Pentru că avem endometrioză și adenomioză, în care mucoasa se implantează în peretele uterin. Aceasta este o afecțiune frecventă, pentru că dacă stăm să studiem studiile de prevalență și nu avem unele actuale, nici la nivel mondial, practic, una din 10 femei are leziuni de endometrioză”, a declarat prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstretică-ginecologie, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

Specialistul a subliniat că, în acest context, ”este important cât de extinsă este boala, cât de grav afectează organele din pelvis sau din afara acestuia, ct de mult îi afectează viața femeii, cât de mult îii afectează fertilitatea, pentru că vârsta la care apare este exact perioada reproductivă. Apar leziuni incipiente, superficiale, apoi pot să devină leziuni profunde”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a precizat faptul că în cazul endometriozei este foarte important ca aceasta să fie diagnosticată corect, abia după se va ști care este conduita terapeutică de urmat.

Care sunt simptomele endometriozei

”Deși se spune boala tăcută, endometrioza nu este chiar atât de tăcută, iar simptomele trec de cele mai multe ori neobservate de către pacientă, pentru că o durere menstruală este considerată normală, rezistența și sensibilitatea fiecăruia la durere este diferită, iar de multe ori, pe un fond de durere cronică sau de simptome cu care femeia se obișnuiește, apar perioade de acutizare, când trimite pacienta la Urgențe și, bine-nțeles că la o simplă prezentare la Urgențe nu se poate pune diagnosticul de endometrioză, pentru că nu întotdeauna este un diagnostic facil nici pentru medicul specialist de obstretică-ginecologie”, a mai explicat medicul, adăugând că femeile au început să fie ”din ce în ce mai educate și mai instruite, iar din punctul acesta de vedere am ajutat în campaniile de educație în endometrioză pentru a le atrage atenția ce simptome trebuie să le spună că ceva este în neregulă”.

Simptomele sunt:

- Durerea la menstruație;

- Durerea la contact;

- Durerea pre-ovulatorie;

- Simptome digestive care asociază frecvent alte boli, pentru care pacienta consultă un gastro-enterolog și pentru care i se pune un diagnostic de intestin iritabil;

- Simptome urinare.

”Astfel de femei, când văd că este ceva în neregulă consultă ba un urolog, ba gastro-enterolo, ba ginecolog, important este să integrezi toate aceste simptome și să fi atent la semnele clinice pe care  ți le arată boala”, a mai spus medicul.

Tratamentul endometriozei se face în funcție de simptome, dorința de a avea copii, cât de extinsă și de severă este boala. Scopul tratamentului este să amelioreze durerea, să reducă rata recurenței și să se obțină o sarcină.

A fost lansată prima platformă de informare pe tema FIBROMULUI uterin

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, a lansat prima platformă complexă din Europa de informare, educare și consiliere medicală și umană pe tema fibromului uterin (fibroid-community.com), platformă care se adresează celor 2 milioane de femei din România care au în prezent diagnostic de fibrom uterin, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin la nivel global. 

Pe această platformă, susține dr. Nechifor, femeile ”vor găsi toate informațiile de care au nevoie. Sau mai exact, este un loc unde întrebările pot să fie puse, iar răspunsurile sunt obținute atât de la medicii implicați în tratamentul afecțiunii, prin diferite soluții, pentru că există numeroase soluții alternative de terapie a fibromului și fiecare pacientă trebuie să poată să le cunoască și să poată să aleagă, în cunoștință de cauză, ceea ce este mai potrivit. Sunt paciente care au trecut prin tratamente, prin soluții terapeutice și care au bucuria să împărtășească cu alte persoane experiența trăită”, a declarat dr. Nechifor. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Cauzele infertilității. Dr. Lemnete, despre principala VINĂ: Bolile "își fac de cap". Nu vor să fie analizați!

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel