Când se declară epidemie de gripă în România. Carmen Dorobăț: Trebuie să ne atragă atenția! Expresia pacientului este "nu pot să mă ridic din pat"

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @recstockfootage
Foto: Freepik @recstockfootage

România se pregătește să declare epidemie de gripă, după ce cazurile de gripă sunt în continuă creștere. Ce spune medicul Carmen Dorobăț despre semnalul de alarmă al gripei.

Autorităţile din România ar putea declara epidemie de gripă în cursul zilei de joi, iar decizia va fi luată în funcţie de ultimele date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică în privinţa cazurilor diagnosticate.

Medicii infecționiști atrag atenția că este nevoie de declararea epidemiei de gripă, pentru că secțiile spitalelor sunt plinede pacienți cu simptome severe de boală.

În ceea ce privește situația din spitale și care sunt șanșele să vedem această epidemie de gripă în România, medicul de boli infecțioase Carmen Dorobăț a spus că: "trendul virozelor respiratorii, inclusiv a gripei nu dă semne să meargă spre descreștere".

"Numărul cazurilor care se prezintă în camerele de gardă continuă să fie mare, iar pentru a putea declara o epidemie sunt niște calcule foarte stricte, care din punct de vedere matematic trebuie să țină seama de:

- numărul de cazuri care apar într-o anumită perioadă de timp și

- un anumit areal geografic.

Deci în momentul în care aceste condiții vor fi îndeplinite, categoric că Ministerul Sănătății și INSP trebuie să ne atragă atenția, trebuie să se tragă semnalul de alarmă respectiv și din punct de vedere medical să ne organizăm în consecință", a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist, în direct la Antena 3 CNN.

Cum evoluează gripa din acest sezon și când ar trebui să ne alarmeze simptomele

"Simptomele care pun diagnosticul de gripă sunt:

- febră

- dureri articulare

- dureri musculare

Iar expresia pacientului este "nu pot să mă ridic din pat. Lăsați-mă să mă așez jos".

Deci cam așa se poate pune diagnosticul, dar trecând la termeni științifici, diagnosticul se pune prin metode de laborator și trebuie să subliniez că nu toate formele sunt atât de grave ca să fie spitalizate", a mai spus medicul Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel