Epidemiolog: Virusul nu moare la vară, ci doar se inactivează. Vom asista la o scădere a transmisibilității

Adisa Codruț |
Data publicării:
COVID-19, infecție
COVID-19, infecție

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că virusul nu moare la temperaturi înalte, ci doar se inactivează, își reduce transmisibilitatea.

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și profesor la UMF Timișoara, spune că există posiblitatea ca virusul să nu mai activeze la temperaturi ridicate. Acesta afirmă că a revăzut materiale documentare, potrivit cărora transmisibilitatea virusului e cea mai bună, la 4 grade.

Unele studii sarată că temperatura propice transmisibilității virusului urcă până la 10 grade, iat la 37 de grade, virusul devine inactiv în mediu extern - nu și în cel intern, în organism - în decurs de două zile. La 70 de grade,însă, virusul e inactivat în decurs de cinci minute.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului - că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea", a declarat la Digi24 profesorul Emilian Popovici.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini - un obiect în general contaminat, că n-avem ce face - când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității", spune profesorul Popovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel