EXCLUSIV Cât ne costă propria sănătate. Dr. Adrian Pană: Este disproporționat de mare comparativ media din UE

Cât ne costă propria sănătate. Câți bani scoatem din buzunar chiar dacă avem asigurări de sănătate.
Dr. Adrian Pană, Expert în politici de sănătate, a abordat, în cadrul dezbaterii „HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”, importanța unei schimbări fundamentale în modul de organizare a sistemului de prevenție din România. Potrivit acestuia, România ar trebui să adopte un model de prevenție bazat pe intervenții corect organizate la nivel populațional, în locul formulei actuale, care este considerată una oportunistă.
Un aspect esențial în acest demers este dezvoltarea registrelor de sănătate, care urmăresc parcursul pacientului de la depistarea precoce a bolilor până la gestionarea bolilor cronice. În prezent, există patru registre de screening specifice pentru cancer, diabet zaharat, politraumă și boli rare, iar inițiativele sunt în plină dezvoltare, printre care și Observatorul Național de Date în Sănătate. Aceste inițiative sunt susținute de o platformă integrată de asigurări sociale de sănătate, care va facilita accesul și gestionarea informațiilor medicale.
"Ar fi extraordinar dacă am reuși să facem în așa fel încât să putem pune laolaltă un model de prevenție, de intervenții preventive care să funcționeze corect.
Până în momentul de față ce avem în România este o formulă oportunistă de servicii de prevenție și cred că trecerea la un model de prevenție care este organizat la nivel populațional ar aduce niște beneficii semnificative, în timp, pentru sănătatea populației.
Partea de registre este esențială pentru că atunci când spui registru de boală te gândești la tot parcursul pacientului. Aș începe cu registrele de screening și aș merge până la registrele de boli cronice.
În momentul de față există concret pe parte de achiziție publică, serviciile pentru patru registre de screening, cel cancer, diabet zaharat, politraumă și boli rare.
Există în discuții foarte avansate dezvoltarea Observatorului Național de Date în Sănătate la nivel de Institutului Național de Sănătate Publică și există deja în lucru contractat în noua platformă integrată a asigurărilor sociale de sănătate.
Toate aceste lucruri ar trebui să fie legate printr-un cuvânt care se numește interoperabilitate, lucru care ar trebui să dea posibilitatea profesioniștilor din sănătate să își asume o sarcină în plus, aceea de a introduce date și de a le face munca mai ușoară și de a permite utilizarea mai adecvată și optimă a banului public și a informației referitoare la calitatea vieții pacienților.
Componenta de studii clinice și partea de transparentizare, obiectivizarea în traseu care ar putea să pună puțină ordine în sistemul de sănătate fragmentat pe care îl avem, ar putea să aducă plus valoare atât pentru banii din buzunarul nostru cât și pentru banii sistemului de sănătate și banii țării", a explicat Dr. Adrian Pană, Expert în politici de sănătate, în cadrul dezbaterii ”HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”.
Cât ne costă sănătatea
De asemenea, dr. Adrian Pană a atras atenția asupra disproporției între cheltuielile cetățenilor români pentru serviciile de sănătate și media cheltuielilor din alte țări europene.
Conform statisticilor, românii alocă o sumă considerabilă din veniturile proprii pentru a acoperi costurile serviciilor de sănătate, ceea ce subliniază necesitatea dezvoltării unui sistem de asigurări private de sănătate. Această formă de asigurare ar putea să optimizeze cheltuielile cetățenilor și să aducă beneficii semnificative atât pentru individ, cât și pentru sistemul național de sănătate.
"Dacă ne uităm la cheltuiala cetățenilor din România comparativ cu cetățenii din alte țări europene și aici statisticile sunt foarte relevante, vedem că cheltuiala din buzunar pentru serviciile de sănătate din România este disproporționat de mare cu media din UE, ceea ce arată că există o disponibilitate pentru cheltuiala cu sănătatea în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Ar fi ideal să putem capta această cheltuială într-o formă de asigurări private de sănătate și această sursă de bani să poată fi oferită într-o modalitate cât mai optimă cetățeanului român.
Se poate face acest lucru", a explicat Dr. Adrian Pană, Expert în politici de sănătate, în cadrul dezbaterii ”HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-