Expert în sănătate publică: Vom avea iar carantină din cauza COVID-19; Amenzile ar trebui să curgă!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19
Covid-19

România va intra din nou în carantină, dar parțială, crede expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. El spune că autoritățile ar trebui să dea amenzi cu consecvență pentru nerespectarea regulilor, dacă vrem să oprim pandemia. Totul... după alegeri! 

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor în SUA și la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, atrage atenția că abia săptămâna viitoare vom vedea efectul deschiderii școlilor. El crede că măsurile luate până acum au fost potrivite, dar din nefericire nu s-au impus suficient de ferm.

„În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice (...), poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.

Carantină, după alegeri

El crede că abia după alegeri „se va descoperi brusc” că avem o situație gravă, că rata de transmisibilitate este mare și autoritățile vor începe să ia măsuri mai drastice, adăugând și că situații similare sunt în toate țările în care sunt alegeri și unde măsurile nu sunt suficient de drastice.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown – carantină -, nu am nici cea mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei. Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a punctat expertul. 

„Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a subliniat Răzvan Cherecheș.

„Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la carantină. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.

Amenda e amendă

El crede că sancțiunile trebuie să fie aplicate cu conștiinciozitate. Expertul a dat exemplu regula purtării centurii în mașină unii sunt conștiincioși și o aplică pentru siguranță, alții o fac de frica amenzilor. 

„Exact la fel și aici: vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri. (...) Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a arătat expertul Răzvan Cherecheș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel