Explicația științifică a motivului pentru care mâncarea se lipește de tigaie

Convecția este motivul pentru care alimentele se lipesc de tigaie.

Cu siguranță, de multe ori te-ai întrebat de ce mâncarea se lipește de suprafața tigăii atunci când o gătești. Uneori, chiar și utilizarea uleiului sau a vaselor antiaderente nu pot împiedica acest lucru. 

Din acest motiv, specialiștii de la Academia Cehă de Științe au efectuat cercetări privind proprietățile fluide ale uleiului pe o suprafață plană, cum ar fi o tigaie. 

Acest studiu, publicat în Physics of Fluids și citat de revista Science Daily, explică faptul că fenomenul de convecție este cauza lipirii alimentelor de tigaie. 

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au folosit o tigaie antiaderentă și, cu ajutorul unei camere video așezată pe tigaie în timp ce se încălzea, s-a măsurat viteza cu care a crescut o suprafață uscată.

„Formarea unui punct uscat în pelicula subțire a uleiului de floarea-soarelui, ca urmare a convecției termo-capilare” este ceea ce face ca alimentele să se lipească.

„Pentru a evita lipirea mâncării de tigaie, trebuie aplicate următoarele măsuri: crește cantitatea de ulei, încălzește moderat, umezește complet suprafașa tigăii cu ulei, folosește o tigaie cu fundul gros sau amestecă des în mâncarea pe care o gătești”, explică autorul cercetării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0