EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ: De ce nu faci COVID când în jurul tău toată lumea e infectată. STUDIU

Dana Lascu / 12 noi 2021 / 22:59
Masca se poartă și pe stradă din cauza COVID-19. Foto: Pixabay
Masca se poartă și pe stradă din cauza COVID-19. Foto: Pixabay

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință: Persoanele care nu se infectează cu SARS-CoV-2 deși sunt înconjurați de bolnavi COVID-19 sunt apărate de celulele T, având ceea ce se numește memorie imunitară. 

Cu toții am auzit de persoane care, în ciuda faptului că întreaga gospodărie a fost infectată cu coronavirus și a făcut COVID-19, nu a fost ieșit niciodată pozitiv la testele pentru boală. 

Acum, oamenii de știință au găsit o explicație, care arată că o acelti oameni suferă de ceea ce se numește „infecție avortivă” în care coronavirusul intră în organism, dar este eliminat rapid de celulele T ale sistemului lor imunitar, în cel mai incipient stadiu, ceea ce înseamnă că testele RT-PCR și de anticorpi înregistrează un rezultat negativ.

Noul studiu arată că aceste persoane scapă pur și simplu rapid de coronavirus fără a se infecta în adevăratul sens pentru că au „memorie imunitară”

Publicat miercuri în revista Nature, studiul (link direct studiu) a analizat imunitatea a 731 de angajați din domeniul sănătății din Regatul Unit în timpul primului val al pandemiei COVID-19. Acesta a fost, de asemenea, o perioadă în care oamenii nu au generat anticorpi. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 15% dintre oameni nu au făcut COVID-19, în ciuda expunerii la coronavirusul original. Cu alte cuvinte, răspunsul imun natural al participanților a existat chiar înainte de începerea pandemiei.

Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care să vizeze acest răspuns al celulelor T. Aceste vaccinuri ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, potrivit specialiştilor.

Studiul sugerează că respectivul subgrup de oameni avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, anticorpi care i-au protejat de COVID-19.

Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al lucrării.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece brațul cu celule T al răspunsului imun tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile COVID-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei virale spike care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor bazate pe proteina spike este că se știe că această regiune a virusului suferă mutații.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy