Farmacistă: cererea de vaccin este foarte mare; am terminat stocurile din decembrie

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaccinarea
Vaccinarea

Trei decese din cauza gripei au fost înregistrate până în prezent. Tot mai mulți oameni caută vaccinuri în farmacii, însă nu întotdeauna găsesc.

Gripa i-a speriat pe români. Deși nu a fost declarată încă o epidemie, au fost deja înregistrate trei decese. Tot mai mulți români s-au prezentat la farmacie pentru a achiziționa vaccinul antigripal.

Farmacista Beatrice Peteanu a declarat într-o emisiune transmisă de digi24.ro că probabil valul de informații despre virusul din China, chiar dacă acesta nu are legătură cu gripa sezonieră, i-ar fi putut determina pe oameni să fie mai conștienți de afecțiunile de sezon. „În ultimele zile, cererea de vaccin antigripal este foarte mare, asta în condițiile în care noi am terminat stocurile de la mijlocul lunii decembrie. Comparativ cu anii trecuți, am vândut mult mai multe doze de vaccin antigripal. S-au vândut cam de două spre trei ori mai multe vaccinuri ca anul trecut, dar cererea se vede, în ultima săptămână a crescut foarte mult”, a spus ea.

De altel, a mai arătat ea, nu doar vaccinurile antigripale se caută, ci și măștile chirurgicale, care sunt utilizate pentru protecție respiratorie, dar au început să apară și rețete de medicamente pentru tratarea gripei. „Au început să vină destul de multe rețete de la medic cu varianta de medicament antiviral pentru tratamentul gripei”, a mai explicat ea.

Varianta de vaccin injectabil a fost epuizat încă din decembrie, iar varianta intranazală, pentru copii, a fost epuizată în ianuarie. Vestea proastă este, mai spune farmacista, că depozitele deocamdată nu au răspuns pozitiv la cererile de vaccin antigripal ale farmaciilor. „Comenzi facem din decembrie, de când le-am teminat, încontinuu, dar nu am mai primit niciun răspuns pozitiv din depozite. Ni s-a spus că momentan nu sunt disponibile pentru farmacii cu circuit deschis. Oamenii încep de două zile să fie puțin mai agitați, dar asta poate în contextul virusului din China, care n-are nicio legătură cu virusul gripal sau cu vaccinul, dar lumea este mai conștientă că ar trebui să se vacineze pentru a se proteja de ceea ce prezintă riscul la noi în țară, de virusul gripal”, a mai menționat ea. Totuși, autoritățile spun că mai sunt doze de vaccinuri. 

În România încă nu a fost declarată epidemie de gripă. Comparativ cu sezonul anterior, sunt trei decese înregistrate, față de 34 câte au fost atunci. INSP a actualizat datele pentru gripă și arată că sunt 80.000 de cazuri, cu 30% mai puține față de sezonul trecut. Specialiștii spun că nu este exterm de îngrijorător. În plus, chiar dacă nu ne-am vaccinat, nu e târziu să o facem, însă ne putem proteja și prin măsuri de igienă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel